ces-2007-blu-ray-versus-hd-dvd-co-se-jinam-neveslo
Novinka CES 2007: Blu-ray versus HD DVD - co se jinam nevešlo

CES 2007: Blu-ray versus HD DVD - co se jinam nevešlo

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

11. 1. 2007 00:00 4

Během CES jsme vás důkladně informovali o novinkách týkajících se souboje next-gen optických formátů. Dnešní aktualita bude shrnutím zajímavostí, co se jinam nevešly.

Reklama

Toshiba a nový HD DVD přehrávač

Toshiba na CES představila nový stolní přehrávač HD DVD s podporou rozlišení 1080p a za relativně příznivou cenu $599. Toshiba HD-A20 se tak zařadí mezi modely HD-A2 ($499) a HD-XA2 ($999). Nejlevnější HD-A2 má HDMI verze 1.2 a podporuje pouze rozlišení 1080i, dvakrát tak drahý HD-XA2 má HDMI 1.3 a podporu 1080p. HD-A20 má sice zvládá rozlišení 1080p, má ale HDMI 1.2, které je oproti verzi 1.3 pomalejší o 10,2Gbit/s a nepodporuje barevný formát xvYCC, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio a automatickou synchronizaci audia.

Ritek: Navrhli jsme 10vrstvé médium

Ritek, známý výrobce optických disků, se na CES pochlubil, že již úspěšně vyrobil vzorky tří- a čtyřvrstvých médií, a existují návrhy pro disky s deseti vrstvami. Technologie se prý dá použít jak pro HD DVD, tak pro Blu-ray; takové disky by mohly mít 150 nebo 170GB, respektive 250 nebo 333 gigabajtů. Tak kde je háček? Dnešní laserové diody jsou totiž stavěny jen pro dvě vrstvy. Rozumím-li tomu správně, Ritek tak nepřímo potvrdil, že 51GB HD DVD v dnešních zařízeních přehrát nepůjde.

Nad hybridním přehrávačem od LG se stahují mračna

LG BH100, obojživelný Super Multi Blue přehrávač, se nejspíše nakonec vůbec nedostane na trh. BH100 sice umí přehrávat Blu-ray i HD DVD, zatímco ale specifikace nutné pro Blu-ray splňuje perfektně, ty pro HD DVD ne. Konkrétně chybí podpora iHD, tedy všeho interaktivního obsahu na HD DVD médiu. DVD Forum tedy neudělí LG potřebnou certifikaci a BH100 nebude moci být propagován a prodáván jako HD DVD přehrávač. LG, které se neobtěžovalo předem kontaktovat DVD Forum, by navíc mohlo čelit žalobě, protože na vystavovaných přehrávačích bylo logo HD DVD, přestože přístroj nesplňuje všechny potřebné požadavky.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama