o-cem-byl-macworld
Novinka O čem byl Macworld

O čem byl Macworld

Stančík Martin

Stančík Martin

10. 1. 2007 00:00 15

Včera v San Franciscu společnost Apple zveřejnila dva nové produkty - iPhone a TV, avšak to rozhodně není vše.

Reklama

iPhone je velmi dlouho očekávané zařízení, které je kombinací iPodu, mobilního telefonu a IM. Na včerejší konferenci jej Steve Jobs jen tak vytáhl ze svých kalhot, začal jej popisovat a přes dva tisíce lidí mu tleskalo - spolu s investory, protože cena akcií společnosti v té chvíli stoupla o celých osm procent. iPhone je opravdu jiný, než další PDA. Postrádá například klávesnici, která je zprostředkována pomocí dotykového displeje o délce devíti centimetrů.

iPhone se bude prodávat ve dvou verzích - 4 GB za 499 dolarů a 8 GB za 599 dolarů. Ve Spojených státech si jej první zákazníci budou moci pořídit již v červnu, Evropa se pak dočká ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku a Asie až v roce příštím. V USA bude iPhone exkluzivně spravovat operátor Cingular.

Podle Jobse Apple v příštím roce prodá na 10 milionů kusů zařízení, což je asi jedno procento amerického trhu s mobilními telefony. A odhady potvrzují i analytici v čele s Mikem McGuirem ze společnosti Gartner. iPhone bude nejspíše konkurovat multimediálním telefonům již zaběhnutých společností jako Motorola, Nokia a Sony Ericsson a Jobs si myslí, že nové zařízení bude slavit stejný úspěch jako Mac a iPod, který se stále velmi dobře prodává - ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku se iPodu prodalo 6.5 milionu kusů, v tom samém období tohoto roku to bylo 8.73 milionů.

Analytici však varují, že před masovým využitím může iPhonu, který je tenký jen 11.6 milimetru a zvládne 15 hodin souvislého přehrávání hudby bránit příliš vysoká cena. Vedle iPhonu byla také představena Apple TV s 40 GB pevným diskem, o které si podrobně můžete přečíst zde. Novinkou také je, že společnost Apple Computer se vzdává přídomku "Computer", což symbolizuje snahu firmy prosadit se i v jiných odvětvích.

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama