vyvojar-ps3-a-xbox-360-jsou-stejne-vykonne
Novinka Vývojář: PS3 a Xbox 360 jsou stejně výkonné

Vývojář: PS3 a Xbox 360 jsou stejně výkonné

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

1. 11. 2006 00:00 24

Dennis Dyack, prezident firmy Silicon Knights, která připravuje hru Too Human se v rozhovoru pro Mercury News vyjádřil v tom smyslu, že z pohledu vývojářů jsou konzole Xbox 360 a Playstation 3 srovnatelně výkonné.

Reklama

Dokážu si představit, že příznivci Sony a Playstationu 3 Dyacka proklínají. Šéf vývojářského týmu Silicon Knights totiž postavil dosud nevydaný Playstation 3 na podobnou úroveň, jako Xbox 360, který už se prodává rok.

Na otázku o srovnání dvou konzolí odpověděl Dyack takto:
"V mých očích jsou PS3 a Xbox 360 srovnatelně rychlé. PS3 má možná větší výpočetní výkon, třistašedesátka má zase více dostupné paměti. Veřejnost si o PS3 myslí, že je daleko výkonnější. Pro vývojáře jsou vyrovnané."

Řeč přišla také na vzrůstající náklady na vývoj her. Dennis Dyack prozradil, že ceny vývoje her se začínají blížit cenám nízkorozpočtových filmů a na konci generace je srovnají. Na hrách předchozí generace pracovalo 30-60 lidí, dnes je to dvakrát nebo dokonce třikrát tolik a na hudbu a zvukové efekty je potřeba samostatný tým. Vývoj hry je složitější také z toho důvodu, že programovat vícevláknově je těžší. Dyack přiznává, že procesor Cell v Playstationu 3 má velký potenciál, je však těžké jej využít.

Vývojář: PS3 a Xbox 360 jsou stejně výkonné
i Zdroj: PCTuning.cz

Dyack dále řekl, že všechny hry od Silicon Knights budou s největší pravděpodobností v rozlišení 720p, přestože Xbox 360 i PS3 budou podporovat 1080p. Pouze PS3 má ale HDMI výstup, což Dyack vidí jako výhodu.
"Je otázka zdali je mezi 720p a 1080p nějaký rozdíl. Naše hry budou nejspíše všechny v 720p, kvůli lepším obnovovacím frekvencím. 1080p potřebuje více RAM, kterou můžeme využít pro textury. 720p má naproti tomu jenom méně pixelů. Je ale velký rozdíl mezi 720p a analogem."

Nakonec přišla obligátní otázka - kdo zvítězí?
"To je těžká otázka. Microsoft vypadá docela dobře. Všichni vypadají docela dobře. Nejprve to vypadalo, že PS3 bude jasným vítězem. Ale jak to dopadne, budeme s jistotou vědět nejdříve za dva roky."

Zdroj: Mercury News - A+E Interactive

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama