tydenni-prehled-recenzi-a-megatestu
Novinka Týdenní přehled recenzí a megatestů

Týdenní přehled recenzí a megatestů

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

28. 10. 2006 00:00

Po týdnu je tu opět náš přehled toho nejzajímavějšího ze zahraničních serverů. Dnes se budeme zabývat mimo jiné také notebooky a konzolí Wii.

Reklama

Grafickými kartami dnes začnu spíše ze zvyku. Nejdříve zde máme dvě karty od nVidie s čipem G71: GeForce 7950GT v provedení XFX s pasivním chlazením, leč přetaktovaná na 570/1460MHz byla testována na serveru HEXUS.net.
Druhým kouskem je GeForce 7900GS od ASUSu - její test naleznete na serveru EliteBastards.

Ze stáje ATi tu máme Radeon X1950Pro. Testován byl opět na serveru EliteBastards a taktéž jde o ASUS. Výrobce na kartu osazuje vlastní dvouslotový chladič a v recenzi najdete i bližší pohled právě na něj.

Toliko ke grafickým kartám, pojďme se podívat na procesory. Dva výrobci, tři architektury, tři dvouprocesorové platformy pro servery a pracovní stanice. Server Tom's Hardware Guide testoval Xeony 5080 s jádrem Dempsey, Xeony 5160 s jádrem Woodcrest a Opterony 285 s jádrem Italy (do Socketu 940). Otázka je tedy jasná - kdo má navrch v dual-CPU mašinách?

Přejděme k základním deskám. Stavíte jednoprocesorový server nebo jen potřebujete výstup na 8 monitorů? Pak vás možná zaujme deska ASUS P5W64 WS Professional s čipsetem i975X. Tento motherboard se honosí celkem čtyřmi PCI Express x16 sloty, které zajišťuje řadič IDT 89HA0324. Recenzi najdete na serveru X-bit labs.

Dále jsou na řadě celkem 3 kity DDR2 pamětí. Server Phoronix testoval moduly od Mushkinu s taktem 800MHz a latencí CL4-5-4-11.
Server MVKTech se podíval na zoubek pamětím od Crucialu, které tento výrobce vydal k desátému výročí společnosti. Jejich frekvence je "pouze" 667MHz, časování je však velmi agresivní (CL3-3-3-12) a v potaz musíme brát i přetaktovací potenciál.
Nakonec tu máme moduly označené PC2-8000 což znamená takt rového 1GHz. Výrobcem je SuperTalent, latence jsou CL4-5-4-15 a recenzi si můžete přečíst na serveru LegitReviews.

Zajímavý chladič pro širokou paletu patic testoval server FrostyTech. Antazone ASC1000 je z mědi, používá heatpipes a má podobnou stavbu jako Zalman CNPS9500. Jak tichý a účinný chladič ale za své peníze opravdu dostanete?

Jste progejmři*? Štvou vás lagy? A k tomu všemu máte bohaté rodiče? Pak vás možná zaujme síťová karta KillerNIC od Bigfoot Networks. Výrobce tvrdí, že KillerNIC úspěšně redukuje trhání. Jak to vůbec funguje a jak to vypadá v praxi se dočtete na serveru ExtremeTech. Musím přiznat, že jsem byl překvapen, že KillerNIC opravdu vykazuje nepatrně vyšší framerate. Znám ale lepší způsoby, jak utratit $279.

Na začátku jsem vám slíbil Nintendo Wii a to taky dodržím - server bit-tech.net ve svém článku popisuje první zkušenosti s novou konzolí od Nintenda. Jak se vlastně na Wii hraje a jaká je to zábava? Dočtete se v článku.

Nakonec tu máme dva články týkající se notebooků. Server X-bit labs srovnával Core Duo a Core 2 Duo z hlediska výkonu a výdrže baterie.
Poslední článek ze serveru MobilityGuru je určen hlavně pro majitele notebooků, ale inspirovat se mohou i majitelé desktopových PC. Cílem článku je zrychlit chod počítače bez nutnosti upgrade hardware.

Pro tentokrát vše, nashledanou příště.

*) Detailní rozbor progejmra aneb Untermensch (berte prosím s nadsázkou :)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama