autori-zotoba-byli-odsouzeni-v-maroku
Novinka Autoři Zotoba byli odsouzeni v Maroku

Autoři Zotoba byli odsouzeni v Maroku

Stančík Martin

Stančík Martin

13. 9. 2006 00:00

Dva vývojáři červa, který minulý rok napadal systémy s Windows 2000, dnes dostali dva roky vězení, píše Maghreb Arabe Presse.

Reklama

Farid Essebar dostal dva roky ve svém rodném Maroku za vytvoření počítačového červa W2K, pojmenovaného Zotob, který byl rozesílán pomocí přílohy v e-mailu a ukládal se do adresáře SYSTEM 32. Jakmile se tak stalo, červ uživatelům zabraňoval v přístupu na určité webové stránky, hlavně výrobců antivirových systémů.

Když testovali chování bezpečnostních společností, rozhodli se Essebar a jeho kamarád Achraf Bahloul, jenž dostal rok vězení, že zvednou stupeň ohrožení červa na nejvyšší možný. FBI pak společně s jinými bezpečnostními službami pracovala na jejich dopadení, v jednom bodě měli dokonce 16 podezřelých.

Podezřelých bylo také tolik proto, že analytici v jednu chvíli tvrdili, že jde při tvorbě nových mutací červa do jisté míry o "válku gangů" - a měli pravdu. Ukázalo se, že se kluci chtěli pouze předvést před svými kamarády a moc z toho finančně neprofitovali. Zotob se dostal i do velkých organizací jako CNN, kdy reportéři v jednom momentě mohli vidět své systémy, jak se jeden po druhém restartují.

Zdroj: Betanews

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama