browzar-je-adware
Novinka Browzar je adware?

Browzar je adware?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

4. 9. 2006 00:00 10

Na internetu se objevují zprávy, že nový prohlížeč Browzar není vůbec bezpečný, jak tvrdí jeho autor, ba co víc, obsahuje adware.

Reklama

Browzar se netají tím, že používá renderovací jádro z Internet Exploreru a de facto jde o nadstavbu IE, jakou je například Maxthon. To v praxi znamená, že Browzar automaticky přejímá všechny díry nalézající se v IE. Je to ale horší. Blogger z Web3.0log.org dále píše, že výchozí stránka Browzaru je napevno nastavena na stránku s vyhledáváním přes Overture, což je vyhledávač, který zobrazuje odkazy, které si která firma zaplatí.

Hledací řádek nahoře vpravo také hledá přes Overture. Jenže výsledky jsou poněkud divné, jak sami vidíte na obrázku - namísto kýžených odkazů pouze otravné reklamy. Tvůrce Browzaru, Ajaz Ahmed, se brání tím, že každý vyhledávač obsahuje nějakou reklamu. Už ale nezmiňuje, že ostatní vyhledávače oddělují relevantní odkazy od reklamy.

Nyní více k oné chabé bezpečnosti. Co všechno je Browzaru vytýkáno?

  • odesílá všechny informace o počítači (jméno prohlížeče, operační systém) jako ostatní browsery
  • podporuje ActiveX
  • historie a cookies nejsou mazány nevratně, takže jdou snadno obnovit za pomoci speciálního (nicméně snadno dostupného) software

Jak dokázat, že Browzar opravdu nefunguje, tak jak má? Pokud jste dost odvážní a prohlížeč vyzkoušíte, můžete otestovat tento postup: otevřít Browzar, přihlásit se na GMail, zavřít Browzar, otevřít IE, podívat se na GMail, a hle - stále jste přihlášeni.

Na obranu Browzaru nutno říci, že jde o betaverzi a tudíž má stále prostor pro zlepšení. Zájem o něj dokazuje, že lidé chtějí být na internetu anonymní, nicméně Browzar jim toto neposkytuje. A pokud patříte k warezákům a trpíte paranoiou, placenému proxy serveru se anonymní prohlížeč nevyrovná.

Zdroj: bit-tech.net

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama