hd-dvd-jiz-v-listopadu
Novinka HD-DVD již v listopadu

HD-DVD již v listopadu

Stančík Martin

Stančík Martin

4. 9. 2006 00:00 4

Toshiba potvrdila, že 15. listopadu na evropský trh uvede svůj první HD-DVD přehrávač. Cena však bude o dost vyšíí než ve Spojených státech.

Reklama

Zařízení s názvem HD-E1 v ceně 599 euro (asi 17 000 Kč) bude vydáno jen dva dny před herní konzolí PlayStation 3, jež bude disponovat konkurenčním Blu-ray přehrávačem. Další HD-DVD přehrávač od Toshiby bude na trhu v prosinci.

Toshiba a Sony svádí na poli DVD disků další generace konkurenční boj, analytici říkají, že to jen mate zákazníky. HD-DVD i Blu-ray přehrávače jsou již dostupné ve Spojených státech. Toshiba tvrdí, že již v USA a Japonsku prodala na 50 000 přehrávačů a do konce roku chce udat ještě dalších 150 000 kusů.

HD-DVD již v listopadu
i Zdroj: PCTuning.cz

Viceprezident Toshiby pro Evropu na konferenci v Berlíně dodal, že společnost očekává během listopadového uvedení přehrávače prodej až 10 000 přehrávačů. Jejich cena však bude o dost vyšší než ve Spojených státech - první vlna HD-DVD přehrávačů od Toshiby tam stojí jen 499 dolarů (11 000 Kč); pro porovnání, první Blu-ray zařízení od Samsungu v USA pořídíte za 999 dolarů (22 000 Kč).

Otázka zní: kdo potřebuje 50GB?

Média u obou formátů nabízejí o dost větší kapacitu (HD-DVD do 30GB, Blu-ray až 50GB) než tradiční DVD, takže na ně lze nahrát video ve vysoké kvalitě. Podle analytiků tedy boj rozhodnou až filmová studia, a jen na nich bude záležet, na kterou stranu se přikloní.

Na Blu-ray discích již plánují vydávat filmy společnosti jako Twentieth Century Fox a Time Warner, avšak Yoshihide Fujii z Toshiby tvrdí, že většina filmových studií nebude větší kapacitu, než nabízejí Blu-ray disky, potřebovat. "Otázka zní, kdo to potřebuje," řekl Fuji agentuře Reuters v narážce na kapacitu Blu-ray disků. Dodal pak, že mohou vedle sebe existovat oba dva formáty, avšak velká filmová studia by se pro jeden z nich měla rozhodnout.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama