motherboardy-s-cipsety-ati-pro-intel-v-ohrozeni
Novinka Motherboardy s čipsety ATi pro Intel v ohrožení?

Motherboardy s čipsety ATi pro Intel v ohrožení?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

21. 8. 2006 00:00 3

Server DigiTimes píše, že výrobci základních desek hodlají vyrábět více desek s ATi čipsety pro AMD a méně pro Intel. Někteří prý zvažují nevyrábět motherboardy s RD600 a RS600 vůbec.

Reklama

Výrobci základních desek očekávají, že po sloučení dvou společností budou čipsety ATi pro procesory AMD nabývat na popularitě (hlavně ze strany OEMs) a podle toho chtějí v brzké době zařídit své výrobní linky. AMD a ATi sice oficiálně oznámily, že ATi s výrobou čipových sad pro Intel nekončí a že multi-GPU řešení CrossFire chtějí nabízet pro obě platformy. Tchajwanští výrobci se ale obávají, že by se čipsety pro Intel náhle mohly stát nedostatkovými, ba co hůř, že by AMD mohlo jejich dodávky useknout úplně, tak jak to udělala nVidia s jižními můstky ULi. Někteří údajně nevyloučili ani možnost, že desky s ATi čipsety pro Intel nebudou vyrábět vůbec.

Dle mého názoru jde o plané obavy - AMD potřebuje vydělávat jak jen to jde a odříznutím dodávek čipsetů pro Intel maximálně uškodí sobě a Intelu pomůže. Intel podle všeho nakonec nezrušil ATi licenci na výrobu čipsetů, takže odtud snad nebezpečí nehrozí. Pokud se zprávy serveru DigiTimes potvrdí, jak obavy výrobců základních může pocítit zákazník? Omezeným výběrem a zpožděním mezi uvedením čipsetu a dostupností desek. Ale koneckonců, výběr, dostupnost a ceny desek s ATi čipsety (včetně těch pro AMD) nebyly nikdy zrovna světoborné, takže možná žádnou změnu nezaregistrujeme.

Zdroj: DigiTimes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama