Týdenní přehled recenzí a megatestů
autor: Luk , publikováno 19.8.2006
Také se vám zdá, že o prázdninách plyne čas rychleji? Už je tu zase víkend, a to znamená že je tu i přehled toho nejzajímavějšího ze zahraničních HW magazínů.

Server X-bit labs opravdu důkladně prověřil grafické karty od low-endu po top-end v sedmi současných hrách. Kvalitu naměřených výsledků poněkud sráží fakt, že pro grafické karty ATi byly použity ovladače Catalyst 6.6, jinak se ale rozsáhlému článku nedá moc co vytknout.

Krátký test na velmi aktuální téma připravili redaktoři serveru Neoseeker. Měřili totiž, jaký je rozdíl výkonu s novými Catalysty 6.8. Myslím že výsledek mohu prozradit rovnou - výkon se sice v několika případech mírně zlepšil, ale nárůsty v řádech desítek procent, které ATi avizuje, se nedostavily. Evidentně se změny týkají pouze karet s 256MB paměti a z Radeonu X1900XT s 512MB tedy nové ovladače více nevyždímají.

Jak snížit spotřebu procesoru? Snížit mu napětí! Server LegitReviews toto vyzkoušel na Athlonu 64 X2 4200+. A jak to dopadlo? Při 1,125V (z původních 1,35V) klesla spotřeba v zátěži o 28W a dolů šla i teplota.

Výrobce operačních pamětí SuperTalent není v Česku příliš známý. Pokud je mezi našimi čtenáři i nějaký distributor hardware, třeba na něj zapůsobí recenze 2GB kitu DDR2 800MHz pamětí s časováním CL4-4-3-8 na serveru Neoseeker, ze kterého si moduly odnesly ocenění Recommended.

Core 2 Duo, AGP a DDR? Tuto kombinaci testoval francouzský server PC INpact na levné základní desce ASRock 775i65G, která je osazena stařičkým čipsetem i865G s integrovanou grafikou.

Zvukovým kartám v přehledech nevěnujeme příliš pozornosti - většina z nás si stejně vystačí s integrovaným kodekem, případě se Sound Blasterem z bazaru. Ale když přijde na domácí kino a je potřeba kvalitní prostorový zvuk 7.1, stojí za to si připlatit. Například za Auzentech HDA X-Plosion 7.1 DTS-Connect, jejíž recenzi naleznete na serveru Guru3D.

Dnešní přehled uzavírá článek serveru Hardware Secrets. Začátečníci se mohou dozvědět, kterých základních chyb se vyvarovat při sestavování PC.

 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
20.8.2006 19:53:01   84.42.172.xxx 00
Koukám, je tu mrtvo. Ale co se týče toho testu té ASRock desky, tak ten je ve franzouštině. Ale já tedy francouzsky neumím a myslím, že nás tu bude většina.
20.8.2006 20:50:18   85.71.25.xxx 00
V Opeře si to můžeš nechat přeložit do angličtiny a vypadá to potom zhruba takto:
And if the last n?e range INTEL makes some dribble more one, the passage to PCIe 16x and?a DDR-II does not reject users badly. But once again, the insane ing?eurs of ASRock have pens? all and are all?nous to leave the products supporting GDR and AGP 8x... only that. Are some of them a little too exotic?otre go? like the 775Dual-VSTA, bas?sur a chipset VIA PT880 Pro, which G? GDR, GDR II, AGP 8x and PCIe.
21.8.2006 01:58:41   83.208.189.xxx 00
Tak ti možná helfne tohle:
http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2814
Je to test té samé desky na anandtechu a je to pochopitelně v angličtině.
21.8.2006 08:32:02   80.188.209.xxx 00
To není ona. Na PC INpactu o ní sice píšou v úvodu, ale test se týká desky s i865PE.
21.8.2006 16:11:47   83.208.189.xxx 00
Pokud vím, tak rozdíl by mezi těmi dvěmi měl být stejně jen a pouze v tom, že jedna obsahuje integrovanou grafiku, což testy nijak neovlivnilo. Jinak jsou vlastnosti úplně stejné, nebo?
21.8.2006 17:21:05   80.188.209.xxx 00
775Dual-VSTA má ale čipset VIA PT880Pro, ta v přehledu má Intel 865G.
21.8.2006 20:31:33   83.208.189.xxx 00
Pardon, moje chyba.
21.8.2006 10:59:47   84.42.172.xxx 00
Já bych se v recenzi té desky chtěl hlavně utvrdit v tom, jestli to PCIe x16 je pravé PCIe x16, protože prý je to ve skutečnosti jenom x4, ale to v závěrečné tabulce té francouzské recenze v mínusech nepíšou.
21.8.2006 16:14:27   83.208.189.xxx 00
Je to skutečně jenom x4 PCIe slot. Samo o sobě by to výkon asi neovlivnilo vůbec, ale pokud vím, tak jsou ještě ty 4 linky vyvedeny z jižního můstku. Takže ve výsledku to ubralo jednotky procent výkonu(cca 2%).
21.8.2006 17:41:37   85.71.25.xxx 00
tady je jeden test

mimojiné z něj vyplívá, že PCIexpress 4x stačí i pro 7900GT, ale ve hrách vyžadujících vysokou propustnost to brzda je

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

20 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 8.4Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.