indie-kritizovala-olpc
Novinka Indie kritizovala OLPC

Indie kritizovala OLPC

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

27. 7. 2006 00:00 13

Indie je jednou ze zemí, od které iniciativa OLPC očekávala zájem o levné notebooky pro děti. Indická vláda ale nyní celou ideu odsoudila.

Reklama

Indický ministr školství Sudeep Banerjee se do projektu OLPC pořádně opřel.
"Dát každému dítěti notebook je z pedagogického hlediska pochybné. Na rozvoj tvořivosti a analytických schopností dítěte to může mít spíše negativní dopad."
...
"Nemyslíme si, že by nápad Nicholase Negroponta byl dostatečně vyspělý aby se v této fázi mohl brát vážně, a žádná velká země ho také vážně nebere. Dokonce ani v Americe nepanuje žádný velký entusiasmus."

Banerjee má ale daleko lepší důvod, proč do OLPC neinvestovat. Podle něj Indie daleko více než "přepychové nástroje" potřebuje učebny a učitele.

Jsem zvědav, jak se k projektu postaví ostatní státy. Pokud více vlád zaujme podobné stanovisko jako Indie, tedy, že peníze ve školství se dají využít lépe, projekt One Laptop Per Child nejspíše přes všechnu snahu zkrachuje. Osobně si nedokážu představit, že by každý prvňáček (byť v relativně vyspělé evropské zemi) při nástupu do školy fasoval svůj vlastní počítač. A nejsem si jist, jestli si něco takového mohou dovolit chudé rozvojové země.

Čtěte také: Nigérie objednala milion OLPC

Zdroj: VNU Net

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama