odhalen-prototyp-pcb-rv570-nebo-r580
Novinka Odhalen prototyp PCB RV570... nebo R580+?

Odhalen prototyp PCB RV570... nebo R580+?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

9. 7. 2006 00:00 10

Vydání poslední várky grafických čipů ATi rodiny R5xx se pomalu ale jistě blíží. The Inquirer tvrdí, že má fotku prototypu PCB určeného pro čip RV570.

Reklama
Odhalen prototyp PCB RV570... nebo R580+?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na první pohled upoutá hned několik věcí. Pojďme si k nim postupně něco říci.

Konektor vlevo nahoře. Oficiálně je tento port "TBD feature" (TBD = to be decided), je ale myslím docela jasné, k čemu bude sloužit. Je to konektor pro interní CrossFire můstek, který ponesou karty s čipy RV560 a RV570. ATi toto řešení vystavovala již na Computexu, kde prototypy karet zapojených v CF s můstkem (nebo spíše dvěma můstky) vyfotili redaktoři serveru VR-Zone. Zatímco z VR-Zone byly obrázky následně smazány, na PCTuningu jsou k nahlédnutí stále.

Jádro. RV570 to nemůže být z několika důvodů, velikostí a rozložením rezistorů okolo čipu se ale nápadně podobá R580. Je tedy možné, že se ve skutečnosti jedná o chystaný high-end čip R580+.

Napájecí obvody. Proč je 6pinový konektor přídavného napájení uprostřed? A kde jsou MOSFETy? První otázku mohu zodpovědět snadno - jde přece o prototyp, takže "user-friendly" umístění konektoru se zde moc neřešilo. Co se týče té druhé, zde už se pouštím do roviny spekulací, ale možná zde vidíme první grafickou kartu s využitím digitálního napěťového regulátoru. Ten je sice o něco dražší, než klasická napájecí kaskáda, poskytuje ale stabilnější napětí a nehrozí vytečení kondenzátorů (zatím jsme digitální napájecí reguátor mohli vidět na základní desce DFI LanParty CFX3200-M2R). RV570 bude na energii méně náročný než R580 a digitální napájení by tedy nedávalo smysl. Pro R580+, od kterého ATi potřebuje maximální výkon, to ale smysl dává. Cílem je porazit GeForce 7950GX2 v neférovém souboji jednoho čipu proti dvěma, takže ekonomické uvažování může jít stranou.

Zdroj: The Inquirer
PCTuning fórum: RV535/RV560/RV570 a další chystané čipy ATi

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama