socket-am2-je-kompatibilni-s-cpu-do-scam3
Novinka Socket AM2 je kompatibilní s CPU do scAM3

Socket AM2 je kompatibilní s CPU do scAM3

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

6. 7. 2006 00:00 20

Nejnovější zprávy naznačují, že do motherboardů se socketem AM2 půjdou v budoucnu osadit i procesory do socketu AM3.

Reklama

AMD přejde na nový socket s příchodem procesorů architektury K8L, což by mělo být někdy počátkem roku 2008. Prvním, nebo jedním z prvních těchto procesorů bude čtyřjádrový Greyhound. CPU do socketu AM3 budou podporovat sběrnici HyperTransport 3 a paměti DDR3 a přestože starší procesory K8 revizí F a G do nových desek se socketem AM3 osadit nepůjdou, opačně to možné bude. Paměťový řadič procesorů K8L si totiž poradí s DRR2 i DDR3 a jednotlivé verze HyperTransportu jsou mezi sebou kompatibilní, takže osazení scAM3 procesoru do scAM2 desky nic nebrání.

Zejména pro čtyřjádrové procesory ale bude deska pro Socket AM3 daleko lepší volbou - HyperTransport 3 totiž nabídne vyšší propustnost (frekvence HT3 může být až 2,6GHz oproti 1GHz používanému u sc939/AM2) a možnost výběru rychlejších pamětí typu DDR3.

O socketu AM3 můžeme tedy s klidem říci, že půjde o klasický socket (ne tedy LGA, jako používá Intel a ještě nevydané serverové Opterony) a že nebude mít více než 940 pinů. Zatímco DDR2 paměti vyžadují více vodičů než DDR (což se ale při přechodu ze sc939 na scAM2 neprojevilo, protože sc939 měl mnoho nevyužitých pinů), DDR3 moduly mají stejně jako DDR2 240 pinů, nejsou ale vzájemně kompatibilní.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama