via-podporuje-pulkanalovy-pametovy-radic
Novinka VIA podporuje "půlkanálový" paměťový řadič

VIA podporuje "půlkanálový" paměťový řadič

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

26. 6. 2006 00:00 12

Nový čipset VIA CX700 podporuje paměťovou sběrnici šířky 32 bitů, což je vlastně polovina jednoho tradičního paměťového kanálu (64 bitů). K čemu to může být dobré?

Reklama

Už je tomu mnoho let, co se přestaly používat 32bitové SIMM moduly. Ani dual-channel již dávno není jen výsada high-endových strojů. Jaký význam má tedy podpora 32bitových pamětí, který?

Pokud jste tipovali, že půlkanálové paměti umožní miniaturnější počítače, máte pravdu. Většina pamětových čipů používaných na DIMM modulech jsou osmibitové, 64bitová sběrnice tedy potřebuje 8 čipů. Pokud budou čipy pouze čtyři, ušetří se místo na PCB. 32bitové rozhraní potřebuje také méně vodičů, takže PCB může být o poznání jednodušší.

Při použití méně běžného 32bitového paměťového čipu by na desce mohly být pouze 3 čipy - procesor C7-M (nanoBGA2 = 21x21mm), čipset CX700 (35x35mm), který kombinuje northbridge, southbridge i grafické jádro, a operační paměť v podobě jediného čipu.

32bitové paměťové rozhraní musí podporovat i procesor - to je nejspíše hlavním rozdílem mezi sběrnicí VIA V4 a Quad Pumped sběrnicí Intelu.

Zdroj: The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama