format-btx-se-tise-rozsiruje
Novinka Formát BTX se tiše rozšiřuje

Formát BTX se tiše rozšiřuje

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

18. 6. 2006 00:00 36

BTX je formát základních desek a skříní vyvinutý Intelem. Ačkoliv zlí jazykové tvrdí, že BTX sestavu má pouze ředitel Intelu, čísla zveřejněná serverem DailyTech vás možná překvapí...

Reklama

Formát BTX používá oproti ATX jiné rozložení komponent na motherboardu. Pro základní představu, jak vypadá BTX sestava, stačí otočit váš ATX tower vzhůru nohama. Tím, že procesor je ve spodní části, může jím ohřátý vzduch putovat volně vzhůru. Rozšiřující karty jsou také vzhůru nohama, což pro chlazení grafických akcelerátorů může být přínos, jelikož se teplo nezadržuje pod PCB karty. Ke grafické kartě ale stoupá teplý vzduch od procesoru, což není úplně ideální.

Pokud se při stavbě PC rozhodnete pro BTX, máte velmi zúžený výběr motherboardů, skříní a vlastně i procesorů. To je hlavním důvodem, proč se nový standard příliš neprosazuje. Kvůli nekompatibilitě s ATX by výrobci základních desek museli upravit výrobní linky, což stojí peníze. Odpůrci BTX tvrdí, že tento formát byl vytvořen jen kvůli extrémnímu tepelnému vyzařování Pentií 4, trnem v oku je jim také mírně opomenuté chlazení grafické karty. Příznivci zase tvrdí, že systémy formátu BTX jsou o mnoho tišší, než ATX stroje.
To by myslím pro uvedení do situace stačilo. Nyní se podívejme, jak je BTX formát rozšířen:

V současnosti necelá čtvrtina nových PC s procesorem Intel používá formát BTX, jak říká tento odhadový graf. Důvod? Velcí výrobci PC volí formát BTX. 92% desktopových PC od Dellu, 98% Intel-based desktopů od Gateway a 65% dekstopů od Lenovo jsou založeny na BTX.
Se základními deskami není problém, společnosti odebírají v takových množstvích, že si je mohou nechat vyrobit na zakázku. To samé platí o skříních. A vzhledem k tomu, že high-end systémů s výkonnými grafickými kartami je jako šafránu (a nejspíš to bude těch pár procent, co není BTX), odpadá problém s jejich chlazením.

BTX má kromě "plnohodnotné" varianty také zmenšené verze: microBTX, nanoBTX a picoBTX. Naděje těchto platforem vidím docela bledě - mnoho výrobců SFF (small form factor) a multimediálních PC volí vlastní designy, přičemž někteří plánují vyrábět desky formátu mini-ITX. Platformu ITX vymyslela VIA a nespornou výhodou tohoto formátu je kompatibilita s ATX.

Na volném trhu brzdí rozšíření BTX již zmiňované problémy. Bez BTX desek nebudou BTX skříně a naopak - je to smyčka, ze které se bude obtížně unikat.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama