tydenni-prehled-recenzi-a-megatestu
Novinka Týdenní přehled recenzí a megatestů

Týdenní přehled recenzí a megatestů

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

17. 6. 2006 00:00 6

Doufám, že jste nám prominuli, že se přehled minulý týden odmlčel. Snad vás tedy výběr toho nejzajímavějšího za poslední dva týdny nezklame.

Reklama

Největší událostí minulého týdne byly bezesporu testy GeForce 7950GX2, která se konečně dostala na pulty obchodů. Pro některé je GX2 modlou, pro jiné zase neohrabaně vypadajícím pokusem porazit Radeon X1900XTX, jisté ale je, že jde o nejvýkonnější single kartu na trhu.

Server Guru3D měl v testu dokonce dvě karty - jednu referenční od nVidie a druhou v provedení od XFX, v přetaktované XXX edici. Vyzkoušeno bylo tedy i Quad SLI.
Tradičně rozsáhlý test s porovnáním s high-endem ATi naleznete na X-bit labs.
Také server bit-tech.net testoval GF7950GX2. Jak je na bit-tech.net zvykem, důraz není kladen na framerate, ale na nastavení detailů, na kterých karty poskytují hratelné FPS.

Pro takto výkonné grafické karty je ale problémem limitace ze strany procesoru. Přinese Core 2 Duo nárůst výkonu i ve vysokých rozlišeních, kde záleží více na grafické kartě? Na to se snažil odpovědět server Digit-Life. Core 2 Duo běžící na pouhých 2,13GHz schopně konkuroval Athlonu 64 X2 4000+ přetaktovanému na 2,4GHz. Výsledky se liší hru od hry a tak si raději utvořte názor sami.

Uvažujete o koupi high-endového stroje založeného na procesoru AMD do Socketu AM2? Pokud požadujete jen to nejlepší, váš výběr čipsetů se zúží na ATi CrossFire Xpress 3200 a nVidia nForce 590 SLI. Tyto dvě čipové sady porovnával server X-bit labs; ATi repreznetovala refereční deska s názvem "Sturgeon", nVidii luxusní deska M2N32-SLI Deluxe od ASUSu.

ECS C19-A SLI je nové dítko známého výrobce základních desek určené pro Socket 775. Použitý čipset nVidia nForce 4 XE (nástupce nF4 Intel Edition) umožňuje provozovat SLI jako 8 + 8 PCIe linek. Výkonem se C19-A SLI může řadit vedle daleko dražích desek a dosažený přetakt FSB 250MHz (1GHz QDR) je určitě více, než bychom od ECS čekali. Server Hardware Secrets udělil tomuto motherboardu ocenění Golden Award.

Server X-bit labs se podíval na zoubek dvěma 2GB kitům operační paměti typu DDR od G.Skill. Moduly z prvního kitu, F1-4000USU2-2GBHZ, se mohou pochlubit taktem 500MHz a časováním CL3-4-4-8; F1-3200PHU2-2GBZX pracují na frekvenci 400MHz, zato ale s agresivním časováním CL2-3-2-5.

Vypalovačky nedostávají v přehledu příliš mnoho prostoru. Proto tu dnes máme dvě mechaniky od Plextoru. První z nich, PX-760A, zaujme rychlostmi zápisu 18x pro jednovrstvé a 10x pro dvouvrstvé disky. Recenze je k přečtení na serveru CDRLabs.
Druhá, PX-755SA, je sice o něco pomalejší (16x SL, 10x DL), ale připojuje se přes rozhraní SATA. Testována byla na serveru Club Overclocker.

Stavíte-li multimediální PC, jedním z klíčových komponent bude TV tuner. ATi nedávno vydala Theater 650 Pro, nástupce Theateru 550 Pro. Jaká vylepšení novinka přináší a jak si vede oproti konkurenci v podobě DualTV od nVidie? Dočtete se na Anandtechu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama