computex-2006-asus-cast-prvni-serverove-a-workstation-desky
Novinka Computex 2006: ASUS, část první: serverové a workstation desky

Computex 2006: ASUS, část první: serverové a workstation desky

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

6. 6. 2006 00:00

ASUS toho na Computexu předvedl opravdu hodně a nešlo pouze o základní desky. Od ASUSu je toho tolik, že jsem se to pro přehlednost rozhodl rozdělit do dvou částí. Zde je ta první, zaměřená na základní desky pro servery a pracovní stanice.

Reklama

Tato krasavice je serverová deska pro Opterony do Socketu F. Je založena na čipsetu nVidia MCP55 + IO55. MCP55 je profesionální verze desktopové nForce 590 SLI a tak je do dvou PCIe x16 slotů možno zasadit dvě karty - zde to bude nejspíše něco z řady Quadro - do SLI. Na desce je také SAS (serial attached SCSI) řadič. Nenechte se zmást pouhými dvěma porty, speciální kabely umožní na každý připojit až 4 disky. Dva PCI-X sloty má ve skutečnosti na svědomí můstkový čip (PCIe => PCI-X) od Intelu.

Když už mluvíme o Socketu F, musím sdělit i jednu špatnou zprávu - vydání Opteronů do nové patice bylo odloženo na srpen a možná bude odloženo na ještě později.

ASUS také představil dvě serverové desky pro procesory Intel Xeon s jádry Dempsey a Woodcrest (patice LGA771). Obě jsou založeny na čipsetu z dílny Intelu s kódovým označením Blackford a podporují operační paměti typu FB-DIMM. První z nich (na obrázku) umožňuje osadit paměti do 4 kanálů (každý kanál tvoří 1 bílý a jeden černý slot), levnější varianta s čipsetem Blackford-VS (podporuje pouze CPU s FSB 667MHz) má pouze dva paměťové kanály.

ASUS také představil server do 1U racku založený na čipsetu Blackford-VS. Na další obrázky doporučuji podívat se zde.

U stánku ASUSu byly k vidění také desky určené pro pracovní stanice. Nehledejte pod tím nic převratného - jde o prachsprosté desktopové desky formátu ATX s PCI-X sloty.

Tato je pro Socket AM2...

...a tahle pro LGA775.

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama