kdo-nebo-co-muze-za-problemy-s-x-fi
Novinka Kdo nebo co může za problémy s X-Fi?

Kdo nebo co může za problémy s X-Fi?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

17. 5. 2006 00:00 9

Je tomu už pár měsíců, co si uživatelé stěžovali, že jejich nadupaná zvuková karta Creative Sound Blaster X-Fi vydává sem tam jakési praskavé zvuky. Světe div se, Creative opravdu problém řešil. A co se zjistilo?

Reklama

Všechny systémy vykazující tuto vadu "praskání zvuku" jsou high-endové herní stroje a spojuje je čipset nVidia nForce 4. Franco De Bonis z Creative popsal závadu takto: pokud je systémová paměť zatížena požadavky od výkonného grafického subsystému nebo diskového pole, může docházet k tomu, že zvuková karta dlouhé cykly čeká na data. Pokud se data zpozdí o více než dvě třetiny milisekundy, buffer Sound Blasteru jednoduše podteče. Výsledkem je praskání ve zvuku, které se projevuje výhradně při hraní her.

Nyní jak tento problém vyřešit. Někdy pomůže jednoduše přeflashování BIOSu. Možná se ptáte, proč Creative prostě nezvětší zvukový buffer - je to proto, že pak by bylo těžší synchronizovat zvuk s obrazem.
Abyste se problému úplně vyhli, Creative doporučuje mít operační paměť v dual-channelu, přičemž by velikost RAM neměla překročit 3GB.

Praskání ale může být způsobeno i něčím úplně jiným. Některé hry totiž mají příliš vysokou původní hlasitost, která přetíží hardwarové DSP filtry X-Fi (jako např. CMSS-3D nebo 24bit Crystalizer). Řešením je v tomto případě pohrát si s nastavením zvuku, mělo by pomoci skrze nastavení hlasitosti Windows zeslabit výstup "Wave/MP3".

Zdroj: The Inquirer, fórum Creative

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama