tydenni-prehled-recenzi-a-megatestu
Novinka Týdenní přehled recenzí a megatestů

Týdenní přehled recenzí a megatestů

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

6. 5. 2006 00:00

Největší událostí uplynulého týdne byly bezesporu recenze Quad SLI na mnoha zahraničních serverech. To ale neznamená, že by byl nedostatek testů ostatních komponent. Doufám tedy, že se vám dnešní přehled bude líbit.

Reklama

Test Quad SLI na X-bit labs si u nás již zasloužil samostatnou novinku. Dalšími servery, kterým nVidia zapůjčila dvě GeForce 7900GX2, byly:

Abych nezarmoutil příznivce konkurenčního kanadského výrobce GPU, vrhneme se nyní na nejnovější testy třech tichých Radeonů od HIS.

Smrt vysavači - i tak by mohlo znít motto Radeonu X1900XT IceQ3, který byl testován na serveru Guru3D. Není žádným tajemstvím, že IceQ3 je ve skutečnosti ještě neuvedený model Silenceru od švýcarské firmy Arctic Cooling.

HIS má v nabídce také grafické karty se Silencerem pro AGP slot. Jsou to například Radeon X1600Pro s 256MB paměti, který byl recenzován na serveru LegionHardware, nebo starší Radeon X700, viz HardwareSecrets. V testu bylo mimo jiné zjištěno, že paměti tohoto modelu pracují na 700MHz namísto referenčních 600MHz, přestože o tom na krabici není ani zmínka. A dokonce jde o GDDR3, takže rezerva pro přetaktování by zde být mohla. V této cenové kategorii jsou nicméně lepší volbou GeForce 6600GT pro AGP nebo starší Radeon 9800.

Dost již bylo grafických karet, podívejme se nyní na pevné disky. Novinkou na trhu HDD je řada Barracuda 7200.10, která díky kolmému zápisu dosahuje kapacit až 750GB. Právě tento nejvyšší model byl testován na serverech GamePC a BigBruin.

Server X-bit labs si vzal na mušku výkon celkem čtyř 2,5" disků s kapacitou 100 a 120GB od Samsungu a Western Digitalu. 120GB modely díky vyšší hustotě zápisu porazily své o 20GB menší bratříčky, co se týče souboje SpinPoint M60 HM120JC versus Scorpio WD1200VE, o něco navrch má reprezentant Samsungu.

WD Raptor X 150GB, průhledný pevný disk s 10 tisíci otáčkami za minutu, sice již není úplnou novinkou, nicméně recenze X-bit labs stojí za přečtení. Mimo jiné se také dozvíte, jaký je rozdíl mezi Tagged Command Queuing (TCQ), který používá starší 74GB Raptor, a Native Command Queuing (NCQ) nového 150GB Raptoru.

Základní deska AOpen i975Xa-YDG pro mobilní procesory Intel Core Solo/Duo byla testována na Anandtechu. Tento luxusní podvozek s čipsetem i975X nezarmoutí ani hráče požadující maximální výkon.

Na serveru BIOS Magazine najdete stručnou recenzi desky ASUS N4L-VM DH certifikované pro VIIV. Je určena pro procesory Core Solo/Duo a sice se nehodí pro hráče, ale pro HTPC je dobrou volbou. Pro podobný účel je mířena i VIA Epia EN15000 - základní deska s procesorem VIA C7 na 1,5GHz. Její test je k přečtení na serveru SFFTech.

Komponentou s velkým vlivem na výkon jsou také operační paměti. 2x512MB dual-channel kit DDR pamětí Crucial Ballistix Tracer byl testován na serveru MVKTech. Frekvence 500MHz s latencí CL2,5 sice není to nejlepší na trhu, nicméně ani cena není závratná a moddery nebo majitele skříně s prosklenou bočnicí (případně bez bočnice :) může zajímat také to, že moduly jsou osvětleny osmi LED diodami.

Corsair XM2-8500, též 2x512MB kit tentokrát DDR2 s taktem 1066MHz, nabízí opravdu nekompromisní výkon. Při snížení taktu na 800MHz lze snížit latenci na CL3-3-3-8. Recenzi si můžete přečíst na serveru ByteSector.

Nyní přeskočíme od opravdu drahého k opravdu levnému. Ty opravdu nejlevnější chladiče pro Athlony 64 (sc754/939/940) testoval server Digit-Life. Zúčastnily se zástupci od ASUSu, Cooler Masteru, GlacialTechu a Titanu.

A nakonec udělám radost pamětníkům: na fórech Hexus.net můžete zavzpomínat, jak vypadaly reklamy za časů 3dfx.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama