eu-windows-vista-tady-mame-problem
Novinka EU: Windows Vista? Tady máme problém...

EU: Windows Vista? Tady máme problém...

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

31. 3. 2006 01:00 61

Dlouho očekávaný operační systém Windows Vista ještě není na světě a Evropská komise už s ním má problém. I když Microsoft neprodal dosud jedinou kopii Visty, autority EU jsou přesvědčené, že bude zneužívat dominantní postavení na trhu. Podobný spor se v minulosti týkal Windows XP a snahy odstranit z nich Media Player, nyní jde o "neoprávněnou" integraci internetového vyhledávače a antivirového programu.

Reklama

Generálnímu ředitelství Evropské komise pro soutěž v čele s komisařkou, Holanďankou Neelie Kroesovou se nelíbí snaha Microsoftu v rozšiřování funkcí připravovaného operačního systému Windows Vista. Mají za to, že prodej nového operačního systému včetně "přidaných programů" by porušoval pravidla evropské hospodářské soutěže. Tlak EU jde tak daleko, že Microsoftu dokonce  přímo vyhrožuje zákazem prodeje Visty na území EU. Microsoft byl před dvěma léty v podobném řízení potrestán pokutou 479 miliónů Eur, zákazem integrace Media Playeru a povinností zveřejnit technické informace o Windows XP (tuto věc vyřešil Microsoft po svém - připravil 12 000 stránek dokumentace, která byla připravená tak, aby zásadní informace o jádru systému neobsahovala).

Komentujeme: Pokud mám za program platit, pak hledím na to, aby pokrýval co nejširší oblast použití a obsahoval maximum funkcí. Soustavný tlak evropské komise napadá snahu Microsoftu navíc v tom nejméně vhodném místě - v oblasti ochrany před viry a spywarem. Pokud má Internet problémy, pak plynou z neaktualizovaných a nechráněných operačních systémů Microsoftu. Silný firewall, antivirový a antispamový systém by měl být tedy logicky integrován přímo do jádra nového operačního systému.

Oblast softwarových technologii patří mezi nejdynamičtější obory s rychlým tempem inovací a ostrou konkurencí na všech úrovních. Snaha o regulaci, byť vedená dobrými úmysly, je něco, jako házet vlněnou deku na maratónského běžce "aby nenastydl".

Má osobní poznámka: Mám dojem, že kdyby Evropská unie vznikla v době kamenné, ještě dnes bychom žili v normovaných ekologických eurojeskyních, stěžovali si na nízké příděly kůží, řešili vysoké dotace na Francouzské oštěpy a otázkou dne by byly vysoké sankce za překročení kvóty lovu mamutů. Téměř nepovšimnut by pak probíhal spor Generálního ředitelství Evropské komise pro soutěž s vynálezcem kola, který k němu neoprávněně nabízí i středovou osu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama