intel-chce-prejit-z-biosu-na-efi
Novinka Intel chce přejít z BIOSu na EFI

Intel chce přejít z BIOSu na EFI

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

16. 3. 2006 00:00 37

Když se řekne motherboard, jedním ze slov úzce s ním spjatých je BIOS. BIOS je zastaralá technologie, přežitek z doby před dvěma desetiletími. Proto ho má nahradit EFI; tato zkratka znamená Extensive Firmware Interface.

Reklama

Asi se budete ptát, proč nahrazovat BIOS něčím novým? Když to není rozbité, proč to opravovat? BIOS například vyžaduje, aby byly definovány zařízení jako sériové, paralelní a PS/2 porty, od kterých se dnes již upouští. Tím, že tam musí být, se vystavujeme riziku konfliktu zařízení. Výhodou EFI je proti BIOSu údajně daleko širší nastavitelnost. A to nejdůležitější nakonec, s EFI budete moci vyměnit základní desku bez nutnosti přeinstalovávat operační systém (to se týká zejména Windows XP). Tento problém je dnes způsoben tím, že OS komunikuje s hardware skrz BIOS. Pokud je BIOS vyměněn, systém nenabootuje. EFI ponechává ovládání hardware na operačním systému, čímž se výše popsaná patálie vyřeší.

EFI má ale samozřejmě také své stinné stránky. Musí být totiž podporováno jak hardwarem, tak operačním systémem. Zatímco softwarové podpory ze strany Windows Vista se dočkáme již relativně brzy, než bude všechno hardware na trh EFI kompatibilní, bude to pár let trvat.

Počítače Apple v současné době již EFI používají a EFI je právě tím hlavní zádrhelem, který brání nabootování Windows na Macu. Windows Vista (nebo možná pouze její 64bitová verze) by měla EFI podporovat. Není však jisté, jestli Vista skousne i applovskou implementaci EFI.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama