idf-o-architekture-core
Novinka IDF: O architektuře Core

IDF: O architektuře Core

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

10. 3. 2006 00:00 14

Před několika dny opět začalo jarní Intel Developer Forum (IDF) v San Francisku. Mluvilo se hlavně o nové architektuře jménem Core, o jejích nových schopnostech, energetické efektivitě a budoucích čtyřjádrových procesorech.

Reklama
IDF: O architektuře Core
i Zdroj: PCTuning.cz

Nové procesory Core mají instrukční pipeline o délce 14 kroků, zvládají však vykonat čtyři instrukce za takt. Výkon bude znatelně vyšší také v programech využívající instrukce SSE (Streaming SIMD Extensions) a to díky zpracování 128bitových SSE instrukcí v jednom taktu (doteď byly potřeba 2). Novinkou jsou také tzv. Micro-Fusion a Macro-Fusion. V praxi tyto vychytávky znamenají, že dvě instrukce je možno sloučit do jedné a takto poslat k vykonání.

A co můžeme tedy od jader Merom, Conroe a Woodcrest očekávat? Merom má nabídnout o 20% vyšší výkon než Core Duo T2600 při stejné výdrži na baterie, Conroe má být o 40% výkonnější a zároveň o 40% úsporněšjí než Pentium D 950 a Woodcrest má být o 80% výkonnější a má mít o 35% nižší spotřebu než Xeon 2,8GHz s 2x2MB L2 cache. V improvizovaném testu v Microsoft Office 12, konkrétně vygenerování nějakého složitějšího grafu v Excelu, je testovací vzorek Conroe dokonce dvakrát rychlejší, než nejvýše taktované Pentium D.

IDF: O architektuře Core
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel také ukázal vzorky čtyřjádrových procesorů s kódovým označením Clovertown a Kentsfield. Tyto se mají dostat na trh na přelomu let 2006 a 2007 a jsou složeny ze dvou dvoujádrových procesorů.

Zdroj: Anandtech 1 | 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama