cina-vytvari-vlastni-internetove-domeny
Novinka Čína vytváří vlastní internetové domény

Čína vytváří vlastní internetové domény

Stančík Martin

Stančík Martin

1. 3. 2006 00:00 4

Čína nejspíš plánuje odpoutání se od ICANNu a systému pojmenování domén vytvořením vlastních verzí domén.

Reklama

Čína vytvořila tři nové domény, jejichž pojmenování je založené na Čínském písmu, které užívají jména domén .cn, .com a .net v čínštině. Jména domén byly vypuštěny ve středu Čínským ministerstvem informatiky.

Vytvoření čínských domén vede ke spekulacím, jestli se Čína nechce kompletně odpoutat od ICANNu a narušit tak jednotu DNS sítě, která vyžaduje jednotné pojmenování domén.

To znamená, že uživatelé internetu nebudou mít přístup k síti přes servery ovládané ICANNem. Experti se obávají, že Čínská vláda chce zapojit své vlastní servery, což může způsobit rozdělení internetu. Lidé mohou přestat důvěřovat systému, protože pokud spustíte doménu, která je ve dvou verzích, nemůžete si být jistí, kterou používáte. Je to jako kdyby měli dva lidé stejné telefonní číslo.

Již minulý rok, se některé země zaměřily na nadvládu ICANN nad internetem, protože je tato organizace ovládána vládou USA.. Evropská Unie a jiné národy požadují po USA aby se podělily o zodpovědnost nad DNS a o rozhodování o doménách. Bushova vláda je však proti.

Je zde tedy konflikt s ICANNem, ve kterém jde o to, kdo bude zodpovídat za internet. Nebude žádné překvapení, pokud se internet rozdělí, protože některé země se opravdu cítí odstrčené.
Internet je v této době dost „amerikanizovaný“ a některé země se cítí ublížené, protože nemohou vstupovat na internet ve svém jazyce.

Zdroj: ZDNet

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama