prusvih-jmenem-hdcp
Novinka Průšvih jménem HDCP

Průšvih jménem HDCP

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

18. 2. 2006 00:00 9

O HDCP, neboli High Definition Content Protection, se za poslední týden na zahraničních webech docela hodně psalo. Vše začalo článkem na FiringSquadu...

Reklama

Server FiringSquad v článku pojmenovaném The Great HDCP Fiasco líčí, jak ATi lhala svým zákazníkům ohledně podpory HDCP u svých grafických karet. I kdybyste totiž měli OS Windows Vista a HDCP monitor, video z Blu-ray/HD-DVD disku ve vysokém rozlišení (1900x1080px) si ani s Radeonem X1900 zkrátka nepřehrajete. Ačkoliv přehrávání HDCP obsahu je teoreticky možné, ve skutečnosti na kartách chybí EEPROM čip s HDCP klíčem. Pokud tam není, můžete na přehrávání HDCP filmů zapomenout. Pro úplnost poznamenám, že HDCP klíč nelze kartě dodatečně přiřadit flashem BIOSu.

Zpravodajský server DailyTech si povšiml, že ATi pozměnila stránku specifikací Radeonů X1900 - přípisek "HDCP ready" zmizel, jak je patrné z . Jestli však HDCP spočívá v klíči uloženém na čipu na kartě, chyba tedy přece není na straně ATi, ale výrobců karet, ne? Ti se zase hájí tím, že HDCP na optických discích nové generace není jisté a proto nenakoupili od Microsoftu HDCP klíče a nepřidali je na karty. nVidia avizuje u svých čipů podporu HDCP, stejně jako ATi. Rozdíl mezi těmito společnostmi je však ten, že nVidia je výrobcem pouze grafických čipů, kdežto ATi vyrábí také vlastní karty - a jako výrobce karet lhala kanadská firma zákazníkům o podpoře HDCP.

Průšvih jménem HDCP
i Zdroj: PCTuning.cz

HDCP-ready Radeon X1600 od Sapphire

Na mediální šum zareagoval také Sapphire a vydal speciální nízkoprofilové verze Radeonů X1300 a X1600 určené do "obývákových PC", které mají namísto DVI výstup HDMI a jsou opravdu HDCP-ready. Tyto karty mají v BIOSu uživateli nepřístupný oddíl obsahující HDCP klíč.

Dle mého názoru největším průšvihem na HDCP je ale fakt, že přestože tato ochrana ještě ani nebyla pořádně nasazena do praxe, už byla prolomena, jak píše Guru3D. Postup, jak lze HDCP obejít, je pak k přečtení zde. Že je to vlastně prima, že nebudeme muset čekat, až bude HDCP prolomeno? Věřte mi, že není. Implementace HDCP bude stát mnoho peněz - které ve výsledku zaplatíme my, zákazníci. A je-li HDCP již překonáno a tím pádem k ničemu, zaplatíme ty peníze zbytečně. Dobré vyhlídky, že ano?

Zdroj: FiringSquad, DailyTech, Beyond3D, Guru3D

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama