cinsky-obcan-uveznen-kvuli-yahoo
Novinka Čínský občan uvězněn kvůli Yahoo

Čínský občan uvězněn kvůli Yahoo

Stančík Martin

Stančík Martin

10. 2. 2006 00:00 4

Internetový gigant Yahoo byl obviněn, že poskytl Číně informace, které vedly k uvěznění dalšího internetového pisatele.

Reklama

Společnost ‚Reportéři bez hranic‘, která hlídá světová média, tvrdí, že Yahoo vypustilo data, která vedla k zatčení Li Zhi. Internetový pisatel byl uvězněn na 8 let v roce 2003 poté, co rozesílal příspěvky, které kritizovaly korupci.

Minulý rok bylo Yahoo obviněno z podávání informací do Pekingu. Tyto informace byly použity k uvěznění reportéra jménem Shi Tao. Mluvčí společnosti Yahoo Mary Osako tvrdí, že při jednání s Čínou společnost „podala pouze data, která může legálně poskytnout a nic víc“. „Jsme důslední v našich postupech a ujišťuji vás, že byly poskytnuty pouze nejnutnější informace,“ dodal mluvčí Yahoo.

Čínský občan uvězněn kvůli Yahoo
i Zdroj: PCTuning.cz

Čínská vláda prosazuje přísné zákony na používání internetu. Blokuje stránky, které obsahují např. komentáře o masakru na Tiananmenském náměstí.

Velké mezinárodní firmy, které chtějí obchodovat v Číně, druhém největším internetovém tržišti, přicházejí pod tlak právních skupin, aby se nepodřizovaly pekingským podmínkám. Čtyři přední americké společnosti – Microsoft, Google, Yahoo a Cisco – byly obviněny se spoluprací s Čínou na cenzuře internetu.

Čínský občan uvězněn kvůli Yahoo
i Zdroj: PCTuning.cz

V září bylo Yahoo obviněno, že pomáhalo čínské vládě identifikovat Shi Taa, který byl v dubnu 2005 odsouzen na 10 let vězení.

Na Google se snesly stížnosti minulý měsíc, poté co oznámil, že bude blokovat určitá politická témata na jejich nové čínské síti v souladu s pekingskými  podmínkami. Američtí zákonodárci se mají sejít tento měsíc aby probrali morální povinnosti amerických internetových společností, které obchodují s Čínou.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama