ces-2006-holograficky-zaznam-dat-realitou
Novinka CES 2006: Holografický záznam dat realitou

CES 2006: Holografický záznam dat realitou

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

5. 1. 2006 00:00 7

Firma InPhase Technologies, která stojí za vývojem holografického disku, představila na výstavě CES prototypy médií a mechanik formátu H-ROM (Holographic-ROM).

Reklama

O ukládání dat na holografická média se již v minulosti pokoušelo IBM. Nutno říci, že neúspěšně - mechaniky byly příliš rozměrné a měly větší spotřebu elektrické energie, než je zdrávo.

Dnes přichází InPhase s kompaktními médii jen o něco většími, než klasická CD (průměr holografického disku je 13cm) a mechanikami, které se bez problémů vejdou na každý pracovní stůl.

CES 2006: Holografický záznam dat realitou
i Zdroj: PCTuning.cz

InPhase nazývá tuto technologii "Tapestry" a vyvíjí tři varianty podle vlnové délky použitého laseru. HDS3000 používá ke čtení a zápisu zelený laser, HDS4000 červený a HDS5000 modrý. Každá ze tří verzí nabídne rozdílnou kapacitu.

Výrobce má zatím pouze vzorky nezapisovatelných H-ROM médií. První modely budou mít kapacitu 300GB s přenosovou rychlostí 20MB/s; zprvu bude používána nejlevnější a nejdostupnější technologie červeného laseru.

Holografický zápis dat však není určen pro běžné uživatele a už vůbec to nebude náhrada za HD-DVD či Blu-ray disky. Mechaniky Tapestry jsou určeny pro zálohování dat zejména pro firmy, kde se dodnes používá zastaralý a nepříliš spolehlivý zápis na páskové cartridge.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama