francie-dala-applu-pokutu-kvuli-umyslnemu-zpomalovani-iphonu
Apple Novinka Francie dala Applu pokutu kvůli úmyslnému zpomalování iPhonů

Francie dala Applu pokutu kvůli úmyslnému zpomalování iPhonů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 2. 2020 15:00

Zpomalovat iPhony se starší baterií se Applu rozhodně nevyplatilo. Kromě ztráty reputace má celá kauza totiž i finanční dohru. Francouzský úřad pro ochranu hospodářské soutěže a spotřebitelů (DGCCRF) nyní cupertinské společnosti ve Francii vyměřil pokutu ve výši 25 milionů eur, tedy v přepočtu 626 milionů korun.

Reklama

Zpomalovat iPhony začal americký zvýrobce už na konci roku 2017. Krátce poté to potvrdil přímo mluvčí Applu s tím, že tato vlastnost byla do telefonů implementována záměrně. Podle zástupce amerického podniku starší baterie nemusely být schopny dodávat iPhonům při plném výkonu procesoru požadovaný elektrický proud. Vývojáři proto provedli úpravy v operačním systému iOS, které při problémech s baterií snižily energetické nároky a způsobily zpomalování telefonů.

Výrobce mobilů s nakousnutým jablkem svůj krok dlouho obhajoval s tím, že tato funkce je užitečná a v konečném důsledku pro zákazníky prospěšná, množící se žaloby však amerického giganta donutili k omluvě. Podle francouzského úřadu však firma o této funkci dostatečně neinformovala samotné uživatele, kvůli čemuž si mohli někteří zbytečně pořídit mylně nové telefony, které byly rychlejší. Právě proto nyní padla milionová pokuta.

Francie dala Applu pokutu kvůli úmyslnému zpomalování iPhonů
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama