intel-otevrel-svou-druhou-tovarnu-na-65nm-cipy
Novinka Intel otevřel svou druhou továrnu na 65nm čipy

Intel otevřel svou druhou továrnu na 65nm čipy

Novák Radek

Novák Radek

3. 11. 2005 00:00 2

Společnost Intel v rámci svého restrukturalizačního plánu otevřela svou již druhou továrnu, produkující čipy vyráběné 65nm technologií na 300mm waferech. Nejedná se o nově postavenou továrnu, avšak o rekonstrukci původní za téměř dvě miliardy dolarů.

Reklama

Fab 12, jak je továrna nazývána, je již pátou továrnou vyrábějící 300mm wafery a druhou, která umožňuje výrobu čipů pokročilou 65nm technologií. Znovuotevřena byla v Arizoně po rok a půl trvající rekonstrukci a bude se specializovat na výrobu hlavně nových vícejádrových procesorů.

Intel otevřel svou druhou továrnu na 65nm čipy
i Zdroj: PCTuning.cz

65nm výrobní proces je velmi důležitý hlavně pro uvádění nových, výkonnějších procesorů – umožňuje dosažení vyšších rychlostí (frekvencí) a nižší spotřeby a tedy i zahřívání čipu. Výroba na 300mm waferech zase snižuje náklady na výrobu jednoho čipu a zvyšuje i celkovou výtěžnost vlastního procesu a vlastního objemu výroby.


Intel otevřel svou druhou továrnu na 65nm čipy
i Zdroj: PCTuning.cz


Továrny Intelu po celém světě

Intel v roce 2004 vyhlásil plán obnovy svých amerických továren na čipy s dosavadní velkorysou finanční dotací přes 6 miliard USD (125 miliard Kč). Tato investice krom jiného přinesla až 2.000 nových pracovních míst pro vysoce kvalifikované zaměstnance.

Právě silné výrobní zázemí je jednou z největších výhod Intelu oproti jeho konkurentu AMD. Intel má mnohem větší výrobní kapacity a to mu umožňuje dodávat na trh velké objemy čipů, popřípadě (na rozdíl od AMD, která se musí spoléhat na třetí strany) i vlastních čipsetů k nim potřebným.

Zdroj:PC Watch, Digit-Life

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama