google-pripomina-narozeniny-bedricha-smetany-nechal-vytvorit-animovany-cesky-doodle
Novinka Google připomíná narozeniny Bedřicha Smetany, nechal vytvořit animovaný český Doodle

Google připomíná narozeniny Bedřicha Smetany, nechal vytvořit animovaný český Doodle

Mirek Kočí

Mirek Kočí

2. 3. 2019 17:00

Dnes je tomu přesně 195 let od narození českého hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Google toto výročí připomíná historicky prvním českým animovaným Doodlem s hudebním doprovodem Smetanovy symfonické básně Vltava. Graficky upravené logo se přitom dnes zobrazuje nejen v Česku, ale i na Slovensku, v Estonsku, Litvě, Srbsku a Řecku. Nejdále si od Smetanovy domoviny jeho výročí připomenou uživatelé v Japonsku.

Reklama

2. března 1824 se narodil světoznámý český hudební skladatel Bedřich Smetana. Významný reprezentant české hudby a národní kultury se již za svého života stal známým i v Německu svou operou z venkovského prostředí Prodaná nevěsta. Jeho vrcholné dílo, cyklus šesti symfonických básní Má Vlast, se každoročně hraje jako zahajovací dílo festivalu klasické hudby Pražské jaro a 28. října v Den české státnosti.

Speciální Doodle k příležitosti Smetanova narození zpracoval Nate Swinehart. Americký „Doodler“, což je termín označující grafiky a animátory, kteří pracují na slavnostních ztvárněních loga společnosti na domovských stránkách, původně vyrostl v Ohiu, ale rodina jeho matky vzdáleně pochází z České republiky. Swinehart není v oblasti české kultury žádným nováčkem. Před dvěma lety mu připadl nelehký úkol zpracovat Doodle Járy Cimrmana.

Google připomíná narozeniny Bedřicha Smetany, nechal vytvořit animovaný český Doodle
i Zdroj: PCTuning.cz

Swinehart svým Doodlem ztvárnil druhou symfonickou báseň Vltava z nejznámějšího Smetanova díla Má vlast, kterou český skladatel dopisoval již zcela hluchý. Zpracování Smetanova Doodlu představovalo pro autora jednu specifickou výzvu. Hudba nikdy nemůže být synchronizována s vizuálem přesně. Závisí totiž na počítači uživatele, na jeho prohlížeči a typu připojení, jak přesně se hudba s animací v Doodlu sesynchronizuje. Animátor se tak musel ujistit, že animace poběží takovým tempem, aby všechny sekvence ladily bez ohledu na to, kdy hudba začne. Část magie, na kterou autor spoléhá, je proto možnost vidět stejný vizuál v kombinaci s různými pasážemi Vltavy, což může vytvářet různý dojem.

Google připomíná narozeniny Bedřicha Smetany, nechal vytvořit animovaný český Doodle
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama