cesi-stare-telefony-stale-prilis-nerecykluji
Novinka Češi staré telefony stále příliš nerecyklují

Češi staré telefony stále příliš nerecyklují

Mirek Kočí

Mirek Kočí

24. 1. 2019 18:00

V prodejnách společnosti Vodafone mohou lidé zdarma odevzdávat staré mobilní telefony, ale v roce 2018 jich přinesli k recyklaci jen čtyři a půl tisíce, polovinu oproti roku 2017. V šuplících českých domácností leží zhruba deset milionů starých nepoužívaných telefonů. Ze starých telefonů se přitom recyklací dají získat důležité suroviny pro další výrobu, mimo jiné třeba zlato a stříbro, nebo mnohé chemické látky, jejichž dlouhodobé skladování není zcela bezpečné.

Reklama

Dnešní technologie umožňují recyklovat až 95 procent materiálů obsažených v mobilních telefonech. Jejich hlavní složkou jsou plasty, které tvoří zhruba polovinu hmotnosti telefonu. Zastoupeny jsou ale i vzácné kovy. Podle společnosti REMA, která se sběrem a recyklací elektroodpadu zabývá, by z deseti milionů mobilních telefonů mohlo být recyklováno 240 kilogramů zlata, 2500 kilogramů stříbra nebo 90 tun mědi.

Důvodů, proč lidé mobilní telefony nerecyklují, je několik. Uživatelé velmi často mobilní telefony odkládají do šuplíků, protože jejich zařízení mělo poměrně velkou pořizovací hodnotu. A zbavit se starého mobilního telefonu nechtějí i z dalších psychologických důvodů.

„S našimi přenosnými telefony jsme mnohdy strávili mnohem více hezkých chvilek než se spoustou bližních a kamarádů. A i když se už k žádným datům nedostaneme a mobil je nefunkční, už jen při jeho uchopení do rukou si vybavujeme krásné chvíle, které jsme jeho prostřednictvím zažili, když nám umožnil například zavolat si v nouzi s blízkým přítelem,“ říká psycholog Petr Šmolka z Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy.

Češi staré telefony stále příliš nerecyklují
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama