roadmap-pentii-m-pro-pocatek-pristiho-roku
Novinka Roadmap Pentií M pro počátek příštího roku

Roadmap Pentií M pro počátek příštího roku

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

9. 10. 2005 00:00 5

Počátkem roku 2006 uvede Intel do oběhu procesory Pentium M s 65nm jádrem Yonah. Současně s ním se ještě stále budou prodávat současné procesory s 90nm jádrem Dothan. Anandtech shrnul dostupné informace do stručného roadmapu.

Reklama

Jak již bylo řečeno, jádro Yonah je vyráběno 65nm výrobním procesem, je určeno pro mobilní počítače a oproti svému předchůdci s názvem Dothan má přinést efektivnější práci s SSE instrukcemi a floating-point výpočty.

Roadmap Pentií M pro počátek příštího roku
i Zdroj: PCTuning.cz

Řada dvoujádrových Pentií M, které mají být uvedeny na trh v lednu, začíná na modelu x20 taktovaném na 1,66GHz, nejrychlejší varianta s frekvencí 2,13GHz ponese označení x50. Písmeno x bude pravděpodobně osmička - o tom se však můžeme pouze dohadovat, neboť oficiálně se to zatím neví.

Pentia M s jádrem Yonah budou používat FSB o taktu 667MHz a budou mít k dispozici L2 cache o velikosti 2MB. Ta je však sdílená pro obě jádra, narozdíl od Pentií D a Athlonů X2, kde každé jádro má vlastní cache. Podporován je Execute Disable Bit a EIST (Enhanced Intel SpeedStep Technology). O přítomnosti či nepřítomnosti podpory virtualizace Intel mlčí, stoprocentní však je absence 64bitového rozšíření instrukční sady x86. Ty bude zvládat až Merom, další 65nm jádro odvozené od desktopového Conroe.

Jednojádrových verzí Yonahu bude poskrovnu, ale budou. Půjde konkrétně o model 756 (1,66GHz), který bude později doplněn verzí 766 (1,83GHz).

Roadmap Pentií M pro počátek příštího roku
i Zdroj: PCTuning.cz

Yonah zasáhne také do oblasti levnějších Celeronů M. Tyto verze budou používat FSB o rychlosti 533MHz, oproti dřívějším 400MHz u Celeronu M založeném na jádře Dothan. Takty zatím nejsou známy, stejně jako velikost L2 cache.

Nová mobilní Pentia a Celerony budou k dostání spolu se čtyřmi čipsety, z toho dvěma orientovanými na výkon a dvěma na cenu.
i945PM a i945GM, plánované na leden 2006, podporují FSB o rychlosti 533/667MHz, umožňují připojení PCI-E 16X grafické karty a osadit je možno až 4GB operační paměti DDR2 s taktem 533 nebo 667MHz do dual-channel zapojení. Jak označení napovídá, i945GM navíc obsahuje integrovaný grafický akcelerátor Intel GMA950.
Další čipsety, spadající do nižší třídy, přijdou až v druhé čtvrtině příštího roku. i945GMS je určen pro malá zařízení jako např. tablet PC. Oproti i945GM se šetřilo na paměťovém řadiči - ten zvládá pouze jednokanálové DDR2 o frekvenci 533MHz. i945GML podporuje rychlost FSB pouze 533MHz. DDR2 paměti, kterých můžete do single-channelu osadit 2GB, mohou pracovat pouze na 400MHz. Grafiku zajišťuje opět Intel GMA950, možnost připojit samostatnou PCI-E 16X kartu chybí.

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama