crossfire-co-se-seslo-na-internetu
Novinka Crossfire - co se sešlo na internetu

Crossfire - co se sešlo na internetu

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

28. 9. 2005 00:00 36

26.9. bylo oficálně vypuštěno ATi Crossfire - a na internetu se to již hemží benchmarky a megatesty. Podívejme se tedy, co se nám za ty dva dny urodilo. Je toho docela dost, takže se nemusíte strachovat o objektivitu informací ;)

Reklama

Na serveru HardOCP testovali dva Radeony X850XT v Crossfire. Z jejich článku bych rád vypíchl část, kdy byli redaktoři zoufalí, neboť jim ovladače nefungovaly tak jak měly. Řešením bylo úplně odinstalovat a poté úplně znovu nainstalovat celou sadu ovladačů.

Crossfire - co se sešlo na internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Klikněte pro zvětšení

Zde si můžete prohlédnout kvalitu antialiasingu na Crossfire a SLI. Obrázky jsou spíše ve stylu "najdi 5 rozdílů" - bez delšího zkoumání nenarazíte na žádné velké odchylky. Grafy výkonu jsou bohužel docela nepřehledné, testovalo se však i na méně obvyklých hrách, takže se na celý článek můžete pro zajímavost podívat zde.

Rozsáhlý test provedli také na X-bit labs. Z kvant grafů se dá vypozorovat, že ve většině her Athlon 64 4000+ nedokáže výkony řádně rozlišit, a tak jsou rozdíly dobře pozorovatelné až na 1600x1200 s 4xAA a 16xAF. Bohužel, v rozlišení 1600x1200 je Crossfire téměř nepoužitelné, kvůli omezení na 60Hz. Přínos Crossfire se také liší titul od titulu - sílu dvou Radeonů X850XT poznáte nejvíce ve hrách Battlefield 2, Doom 3, Far Cry, Splinter Cell: Chaos Theory, Colin McRae Rally 2005 a Warhammer 40K: Dawn of War. Pro F.E.A.R., Pariah, Painkiller, UT2004 a Lock On: Modern Air Combat naopak Crossfire znamená nulovou výhodu. Naprostou katastrofou je Crossfire ve hře Project: Snowblind, kde je jedna karta o více než 100% rychlejší, než dvě. Na vině jsou pravděpodobně mezery v ovladačích. Letecký simulátor Pacific Fighters zase vykazoval artefakty, opět nejspíše nedostatek ovladačů.
Crossfire si velmi dobře vedlo v benchmarkovacích programech 3DMark. Co je to však platné, když realita není zdaleka tak růžová, jak se může zdát...


ATI CrossFire

NVIDIA SLI

Battlefield 2

+

+

Chronicles of Riddick

+

+

Doom III

+

+

Far Cry

+

+

F.E.A.R. Multiplayer Demo

-

+

Half-Life 2

+

+

Painkiller: Battle Out of Hell

-

+

Pariah

-

+

Project: Snowblind

- (!)

-

Unreal Tournament 2004

-

+

Prince of Persia: Warrior Within

+

+

Splinter Cell: Chaos Theory

+

+

Colin McRae Rally 2005

+

+

Lock On: Modern Air Combat

-

+

Pacific Fighters

+

+

Perimeter

+

-

Warhammer 40.000: Dawn of War

+

+

Aquamark3

+

+

Final Fantasy XI

-

-

3DMark03

+

+

3DMark05

+

+


+ performance improvement


- no performance improvement / performance hit


V tabulce z X-bit labs je přehledně shrnuto, jak si Crossfire vede oproti SLI. Zatímco tvrzení, že SLI je efektivnější než Crossfire, je spíše mýtus, pravdou je, že SLI přináší zrychlení ve více hrách. Zde je třeba ATi pokárat - měla spoustu času, přesto není software ke Crossire na použitelné úrovni.

Crossfire - co se sešlo na internetu
i Zdroj: PCTuning.cz
Crossfire - co se sešlo na internetu
i Zdroj: PCTuning.cz


Na závěr ještě přikládám grafy z bit-tech.net, kde testovali na sestavě s procesorem Athlon FX-57. Efektivita Crossfire v Doomu 3 a Splinter Cell: Chaos Theory je v tomto případě téměř stejná.

Co tedy říct nakonec? Crossfire se opravdu nevyplatí kupovat. Nedotažené ovladače, omezení rozlišení, hlučné chlazení, to vše hovoří proti. Navíc, není příliš ekonomické kupovat Crossfire duo, když je na trhu GeForce 7800GTX a brzy přijde i Radeon X1800. Radeon X1800 v Crossfire s vyladěnými ovladači, to už bude jiné kafe...
Ještě bych rád poukázal na fakt, o kterém odpůrci Crossfire příliš nemluví. Omezení na 1600x1200 a 60Hz se totiž týká pouze Radeonů řady X8?0, Radeony X1800 a X1600 v Crossfire už tímto nešvarem trpět nebudou.

Zdroj: bit-tech.net, X-bit labs, HardOCP

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama