microsoft-a-intel-jsou-pro-hd-dvd
Novinka Microsoft a Intel jsou pro HD DVD

Microsoft a Intel jsou pro HD DVD

Stančík Martin

Stančík Martin

27. 9. 2005 00:00 12

Giganti Microsoft a Intel prohlásili, že podpoří technologii HD DVD oproti Blu-ray.

Reklama

Podpora od těchto dvou "velkých jmen" je samozřejmě pro firmy

Toshiba

,

NEC

a

Sanyo

, které stojí za

HD DVD

velmi potěšující. Naproti tomu

Sony

,

Dell

a

Apple

podporují Blu-ray.

Formáty Blu-ray a HD DVD, tedy DVD "nové generace," již několik měsíců soutěží o podporu u Hollywoodských studií a technologických firem. Nové DVD by mělo mít větší úložný prostor (až 6x více dat než u dnešních DVD) a být schopno ukládat kvalitnější data.

DVD nové generace budou velmi důležité pro již zmíněná filmová studia, výrobce her a další počítačové firmy. Firma Sony již prohlásila, že do své nové konzole PlayStation 3 integruje právě Blu-ray.

Microsoft a Intel jsou pro HD DVD
i Zdroj: PCTuning.cz

Filmy ve vysoké kvalitě vyjdou již na konci roku. Je však problém, budou-li existovat dvě technologie, na kterých budou muset fungovat.

"Chceme si být jisti, že cokoli půjde na trh, bude uživatelsky co nejpřívětivější," prohlásil z Blair Westlake z Microsoft Media, Entertainment and Technology Convergence Group.

"Doufali jsme, že se obě skupiny (tj. podpůrci Blu-ray a HD DVD) dohodnou; nestalo se tak," dodal mluvčí Intelu Masatoshi Mizuno.

Argumenty

Obě dvě skupiny,  HD DVD Promotion Group a the Blu-ray Disc Association (BDA) strávily mnoho času při dohadování, „která technologie je lepší." Doufá se, že nakonec vznikne jakési hybridní řešení, zatím však žádné rozhodnutí nepadlo.

Zástupci Blu-ray tvrdí, že jejich technologie bude mnohem sofistikovanější a nabídne větší úložnou kapacitu - naopak lidé podporující HD DVD říkají, že jejich technologie bude dostupná rychleji a bude levnější.

Společnost Toshiba již vyrobila první notebook s mechanikou podporující HD DVD; v Japonsku bude dostupný začátkem příštího roku.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama