pozor-mobil-vas-muze-sledovat-ukazala-studie
Novinka Pozor! Mobil vás může sledovat, ukázala studie

Pozor! Mobil vás může sledovat, ukázala studie

Martina Lipertová

Martina Lipertová

8. 7. 2018 11:45 3

Studie vedená Davidem Choffnesem na bostonské Severovýchodní univerzitě ukázala, že velké množství aplikací umí nahrávat obrazovku vašeho smartphonu a všechno co píšete. Výsledky studie byly představeny na Privacy Enhancing Technology Symposium Conference konané v Barceloně.

Reklama

Pro potřeby studie tým prozkoumal více než 17 000 populárních aplikací pro operační systém Android. Využíval k tomu automatizovaného testovacího programu, který napsali studenti. 

Pozor! Mobil vás může sledovat, ukázala studie
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledky testu ukázaly, že 9 ze 17 tisíc aplikací vykazuje možnost vyfotit screenshot. Žádná z aplikací přitom neaktivovala mikrofon a tak neměla možnost nahrávat zvuky.

„Potom se začaly dít věci, které jsme neočekávali. Aplikace automaticky pořizovaly screenshoty a zasílaly je třetím stranám“ uvedl Christo Wilson, jeden z profesorů.

„Instalovat a shromažďovat informace tímto způsobem je velmi jednoduché. Téměř jistě může být používáno ke škodlivým účelům. Nejhorší na tom je, že k úniku dochází bez oznámení či povolení uživatelů“ ještě dodal Wilson.

Studie sice byla prováděna pouze na mobilech s Androidem, ale neexistuje důvod domnívat se, že důvod se netýká žádných jiných operačních systémů. Naopak. Vědci uvedli, že stejně zranitelné jsou nejspíše i všechny další operační systémy.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama