nove-android-telefony-maji-predinstalovany-malware
Novinka Nové Android telefony mají předinstalovaný malware

Nové Android telefony mají předinstalovaný malware

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 5. 2018 18:30 3

Antivirová společnost Avast identifikovala mobilní adware, který je předinstalovaný na tisících nových Android telefonech po celém světě, včetně České republiky.

Reklama

Analytici Avastu objevili adware předinstalovaný na několika stovkách modelů a verzí zařízení Android, včetně produktů od ZTE, Archos a myPhone. Většina těchto zařízení není certifikovaná Googlem.

„Adware s označením ‚Cosiloon‘ funguje tak, že webovou stránku v prohlížeči překrývá reklamou. Postiženy jsou tisíce uživatelů a jen v minulém měsíci firma nejnovější verzi tohoto adware zaznamenala přibližně na 18 000 zařízení uživatelů Avastu. Infikovány jsou telefony ve více než 100 zemích světa, včetně České republiky, Německa, Velké Británie, Ruska, Itálie a Spojených států,“ uvádí zpráva.

Nové Android telefony mají předinstalovaný malware
i Zdroj: PCTuning.cz

Ukázka nechtěné reklamy, která se zobrazuje uživatelům

Jak se adware do samotných zařízení dostal, není jasné. Podle Avastu autoři malwaru nejspíše řídící server neustále aktualizovali novými škodlivými daty a výrobci tak pokračovali i v dodávání nových zařízení s předinstalovaným dropperem (škodlivým programem). Některé antivirové aplikace oznamují výskyt škodlivých dat, ale dropper je nainstaluje zpět. Dropper sám o sobě ze zařízení odebrán být nemůže, takže třetí strana může i nadále na zařízení cokoliv instalovat.

Problémem je, že Adware je obtížné odstranit, protože je nainstalovaný na úrovni firmwaru.„Škodlivé aplikace mohou být bohužel nainstalovány na úrovni firmwaru dřív, než se dostanou k zákazníkům, aniž by o tom věděl výrobce,“ popsal expert na mobilní bezpečnost v Avastu, Nikolaos Chrysaidos.

Avast je v kontaktu se společností Google, která se už problémem zabývá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama