samsung-kdyz-se-bd-a-hd-dvd-nesjednoti-bude-dualni-mechanika
Novinka Samsung: Když se BD a HD-DVD nesjednotí, bude duální mechanika

Samsung: Když se BD a HD-DVD nesjednotí, bude duální mechanika

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

7. 9. 2005 00:00

Válka formátů HD-DVD a Blu-ray se zdá být nekonečná a "soupeřící" uskupení společností nechtějí o sjednocení formátů nic slyšet. Samsung, který stojí na straně pokrokovějšího Blu-ray disku (BD), by uvítal, kdyby se formáty sjednotily, avšak je připraven i na vydání duální diskové mechaniky.

Reklama

Válka formátů není dobrá věc nejen pro zákazníky, ale překvapivě i pro výrobce. Samsung prohlásil, že pokud nedojde ke sjednocení soupeřících HD-DVD a Blu-ray, uvede na trh mechaniku, která si poradí s oběma formáty. HD-DVD i Blu-ray používají modrý laser o stejné vlnové délce, tím však podobnost končí. Zdali se povede vynalézt laser, který by byl použitelný pro oba formáty, a kolik by takový laser stál, je zatím ve hvězdách. Další způsob je pak použít v mechanice více laserů - dva modré pro HD-DVD a Blu-ray a jeden červený pro CD a DVD. To je však velmi nešťastné řešení, hlavně díky ceně takového zařízení.

HD-DVD je dalším vývojovým stupněm DVD a prosazují ho hlavně NEC a Toshiba. Proti němu mluví menší kapacita na plotnu, tedy "pouze" 15GB, výhodou je naopak cena výroby a fakt, že továrny mohou z výroby DVD na HD-DVD přejít během několika minut (takže ve výsledku možná bude v poměru cena/kapacita výhodnější právě HD-DVD).
Blu-ray disk je oproti tomu trochu odvážnější, s klasickými CD a DVD má společného jen to, že má průměr 12cm a leskne se. Mezi společnosti, které tlačí tento formát kupředu, patří Dell, Hitachi, HP, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK a Thomson. Jedna plotna pojme 27GB, na druhou stranu však BD médium bude potřebovat speciální ochrannou vrstvu, neboť záznamová vrstva je umístěna blíže k povrchu, a je tedy náchylnější k poškození poškrábáním. Tím chci říct, že ta ochranná vrstva bude také něco stát a to se také promítne do konečné ceny.

Do války formátů také zasahují velké hollywoodské společnosti produkující filmy, avšak ani ty nedokáží nalézt společnou řeč. Budou nakonec filmy distribuovány na třech typech médií? Kdo se v tom pak má vyznat?

Zdroj: X-bit labs, bit-tech.net, The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama