ptaci-kteri-vas-hlidaji
Novinka 'Ptáci', kteří vás hlídají

'Ptáci', kteří vás hlídají

Stančík Martin

Stančík Martin

27. 8. 2005 00:00 34

Výzkumníci na University of Florida vytvářejí špionážní letadélko ve tvaru ptáka, které by mělo hlídkovat nad městy a pomáhat tak policistům v boji se zločinem.

Reklama

Vypadají jako hračky, za pár let by však měli létat po městech. Řeč je o malých letadlech, které z dálky ani nerozeznáte od opravdového ptáka - podle amerických vědců totiž budou mávat křídly úplně stejně, jako to dělají rackové.

'Ptáci', kteří vás hlídají
i Zdroj: PCTuning.cz

Tito "špioni" by měli začít policistům pomáhat v hlídání velkých měst (obzvláště nyní, kdy hrozí teroristické útoky) - výhody jsou jednoznačné: na letadélko můžete umístit kameru, pomocí které bude ovládáno z ústředí nebo třeba mikrofon, který bude moci vystřelit na okno domu s podezřelými osobami. A hlavně - může se velmi rychle a nepozorovaně pohybovat.

Projekt sponzoruje NASA a Americké letectvo. Letadlo zatím nebylo pojmenováno, podle vědců by ale mělo být hotové do tří let.

'Ptáci', kteří vás hlídají
i Zdroj: PCTuning.cz

Letadélka budou ovládaná jak manuálně, tak i automaticky - sama si najdou cestu na určené místo, dejme tomu k bloku domů a zde pak začnou "hlídkovat".

Jako ptáci

"Nejtěžší práce bude s autopilotem - měli by totiž po městě létat sami a vyhledávat potencionální hrozby," říká Dr. Rick Lind, profesor mechanického a leteckého inženýrství.

"Problém bude také v tom, že ačkoli mohou létat podle mapy, nemůžou tušit třeba stožáry vysokého napětí či stromy," dodává. "Když jsme nad tímto problémem přemýšleli, napadlo nás 'a jak to dělají ptáci?'."

Jeho kolega Mujahid Abdulrahim studoval pohyby racků a podle nich zhotovil zatím nejnovější verzi letadélka s rozpětím 15 cm a délkou 61 cm. Zhotoveno je z karbonu a tak váží pouze okolo 50g - nosnost má dalších 750 gramů. Je vybaveno malým motorem, bateriemi, GPS, kamerou a dalším komunikačním zařízením. Přistávat bude za pomoci senzorů. Do úložného prostoru se pak dá doplnit další kamera, senzory na chemické a biologické látky a odposlouchávací zařízení.

'Ptáci', kteří vás hlídají
i Zdroj: PCTuning.cz

"Již jsme letěli s video kamerou; dosud však nemáme chemické senzory - ty dodává jiná firma," pokračuje Lind.

Čím více, tím lépe

Letadla budou velmi tenká, předpokládá se, že budou také létat v hejnech. V těchto hejnech by mohli "ptáci" komunikovat a předávat si informace. Plánuje se také jedno větší letadélko, které by létalo výše nad městem a shromažďovalo všechny informace.

Vědci věří, že v průběhu tohoto století se budou podobná zařízení čím dál více zmenšovat - až na velikost hmyzu, který bude schopen měnit svou barvu nebo tvar.

V boji s teroristy jde zcela jistě o věc velmi přínosnou - nezačne však doba nekontrolovaných odposlechů?

Zdroj: BBC News

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama