cesi-si-na-stedry-den-volali-mene
Novinka Češi si na Štědrý den volali méně

Češi si na Štědrý den volali méně

Mirek Kočí

Mirek Kočí

26. 12. 2017 16:00

Češi o Štědrém dnu volali méně než v loňském roce. Odeslali i méně textových SMS zpráv. Naopak mnohem více letos také využívali sociální sítě a e-mail. Vyplývá to z informací operátorů.

Reklama

„Štědrý den v síti T-Mobile byl jasnou ilustrací skutečnosti, že zákazníci stále častěji využívají ke komunikaci datové služby na úkor tradičních hovorů a SMS, a to i ve svátečních dnech,“ uvedla mluvčí firmy Martiny Kemrová. Datový provoz ve všech typech sítí vzrostl o 267 procent. Rekordní nárůst o 327 procent zaznamenala LTE síť

Počet hovorů se pohyboval na úrovni běžné neděle a dosáhl 16,1 milionu. Pokles byl zhruba pětiprocentní. SMS centrum T-Mobile zpracovalo 24,9 milionu blahopřejných zpráv, o deset procent méně, MMS centrum přijalo 558 tisíc zpráv, nepatrně méně než před rokem.

Mobilní síť O2 spojila 24. prosince 13,5 milionu hovorů a přenesla téměř 20 milionů SMS a 528 tisíc MMS. Rekord padl v objemu přenesených dat v síti LTE, kterých zákazníci spotřebovali o 200 procent více než o loňském Štědrém dnu. Nejvíce přání si lidé posílali ještě před svátečním obědem – nejvytíženější hodina byla mezi desátou a jedenáctou dopoledne, kdy síť O2 spojila 1,5 milionu hovorů a zpracovala téměř dva miliony odeslaných SMS.

Češi si na Štědrý den volali méně
i Zdroj: PCTuning.cz

U Vodafonu během letošního Štědrého dne vzrostlo využití datových služeb o 30 procent, především díky kapacitě LTE sítě. „Uživatelé volali méně než předchozí dva roky, mimo jiné proto, že Štědrý den připadl na neděli, a lidé tedy měli více času na přípravy, návštěvy a přání v průběhu celého víkendu. Zaměřují se také stále více na možnosti elektronické formy komunikace, hovory a videohovory a komunikaci pomocí sociálních sítí,“ sdělila firma. Délka i počet telefonních hovorů se proti loňsku snížily. Počet SMS zpráv klesl o devět procent, počet MMS naopak podobně vzrostl.

Česká republika je oblíbenou vánoční destinací pro zahraniční návštěvníky. Největší podíl podle roamingových dat u T-Mobile tvoří Němci, které s velkým odstupem následují Ukrajinci, Rakušané, Rusové a Slováci.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama