ddos-utoky-ve-tretim-ctvrtleti-prehled-nabizi-kaspersky-lab
Novinka DDoS útoky ve třetím čtvrtletí? Přehled nabízí Kaspersky Lab

DDoS útoky ve třetím čtvrtletí? Přehled nabízí Kaspersky Lab

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 11. 2017 15:30

Kaspersky Lab zveřejnila svůj DDoS Intelligence report za třetí čtvrtletí tohoto roku. V rámci předchozích zporáv společnost zaznamenala přesun botnetů z počítačů na jiné platformy, častější využívání komplexních oproti masivním DDoS útokům nebo narůstající roli Linuxových botnetů.

Reklama

Ve třetím čtvrtletí byly DDoS útoky zaměřeny na cíle v 98 zemích, zatímco v předchozím období to bylo 86 zemí. Změny zaznamenal také žebříček prvních deseti zemí, na které DDoS útoky cílily nejčastěji – Rusko se ze sedmého místa posunulo na čtvrté, zatímco Francie a Německo v top desítce nahradily Austrálii a Itálii. První desítka zemí, v nichž se nachází řídicí botnetové servery, nově zahrnovala Itálii a Velkou Británii, které nahradily Kanadu a Německo. V obou těchto žebříčcích se na prvních třech místech umístily Čína, Jižní Korea a Spojené státy.

Počet botnetů založených na systému Linux neustále stoupá – v daném čtvrtletí byly odpovědné za 70 % útoků oproti 51 % v předchozím období. Na jednu stranu také stoupá procento komplexních útoků, jako jsou SYN nebo http-DDoS, zatímco na druhou stranu zastoupení jiných metod útoků naopak klesá. Od července do září byl zaznamenán i významný nárůst smíšených útoků, v nichž kyberzločinci využívají různé varianty útoku zároveň.

Zajímavá je také různorodost obětí DDoS útoků ve třetím kvartále. Napadeny byly zejména sázkařské služby American Cardroom a UK National Lottery. Odborníci Kaspersky Lab dále zaznamenali nárůst počtu DDoS útoků cílících na platformy, které provádějí počáteční nabídky mincí (initial coin offering – ICO) – počáteční nasazení tokenů za využití blockchainové technologie. Takovéto útoky sledují dva cíle – buď se snaží poškodit pověst těchto služeb, nebo v horším případě slouží jako zastírací manévr při běžné krádeži.

DDoS útoky ve třetím čtvrtletí? Přehled nabízí Kaspersky Lab
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Kaspersky Lab TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama