open-source-svet-se-vice-a-vice-boji-patentovych-bitev
Novinka Open Source svět se více a více bojí patentových bitev

Open Source svět se více a více bojí patentových bitev

Docekal

Docekal

12. 8. 2005 00:00 2

Red Hat bude financovat snahy o získání patentů použitelných vývojáři a Open Source Developer Labs organizuje evidenci patentů poskytnutých veřejnosti

Reklama

Hrozba právních sporů jejichž základem bude vlastnictví patentů vs. využití takto patentovaných technologií v Open Source je problém. Velké množství Open Source programů je ohroženo - jejich tvůrci více než pravděpodobně realizují a používají ve svých programech něco, co má někdo jiný patentováno. Snahy radikálně změnit současný systém, kdy je možné si patentovat vpodstatě nesmyslné věci, se už dlouhou dobu míjejí úspěchem. A ne všechny společnosti se zavázaly neřešit legálně případné "porušení patentových práv" (jako třeba IBM závazek neřešit případné porušování patentového práva v Linux jádře). A jenom některé dávají své patentové portfolio k dispozici - přitom řada z nich, ať už je řeč o IBM či Microsoftu, rok co rok získává tisíce patentů.

Proto přicházejí aktivity,  které se snaží rizika snížit - Red Hat bude financovat snahy o získání patentů použitelných vývojáři a Open Source Developer Labs organizuje evidenci patentů poskytnutých veřejnosti  Posledně jmenovaná aktivita je přitom některými Open Source aktivisty označována za nepoužitelnou - hlavně proto, že poskytnuté patenty přicházejí od příznivců Open Source, nikoliv nepřátel.

Via News.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama