v-ohrozeni-je-400-milionu-pocitacu-s-windows-10-varuje-check-point
Novinka V ohrožení je 400 milionů počítačů s Windows 10, varuje Check Point

V ohrožení je 400 milionů počítačů s Windows 10, varuje Check Point

Mirek Kočí

Mirek Kočí

12. 9. 2017 14:30

Jak roste počet kyberútoků a jejich rafinovanost, stále více organizací využívá pro svou ochranu kvalitní bezpečnostní produkty a investuje do důmyslných bezpečnostních strategií. Přesto Check Point objevil novou alarmující metodu, která umožňuje jakémukoli známému malwaru vyhnout se i těm nejběžnějším bezpečnostním řešením, jako jsou antiviry nové generace, kontrolní nástroje a antiransomware.

Reklama

Technika nazvaná Bashware využívá novou funkci Windows 10 nazvanou "Subsystem for Linux" (WSL), která ještě nedávno byla jen v betaverzi, ale nyní už je plně podporovanou funkcí Windows. Díky ní je oblíbený linuxový terminál (Bash) dostupný pro uživatele operačního systému Windows a umožňuje nativně spustit soubory z Linuxu v operačním systému Windows.

Check Point uvádí, že stávající bezpečnostní řešení stále nejsou přizpůsobeny sledování procesů spustitelných linuxových souborů v operačním systému Windows. Tento hybridní koncept umožňuje současně kombinovat systémy Linux a Windows. Kyberzločincům se tak otevírají nová dvířka, jak nepozorovaně spustit škodlivý kód a využít funkce WSL k maskovaní před bezpečnostními produkty, které ještě neimplementovaly odpovídající detekční mechanismy.

Bashware je nebezpečný, protože ukazuje, jak snadné je využít mechanismus WSL a maskovat malware před bezpečnostními produkty. Check Point testoval tuto techniku na většině předních antivirových a bezpečnostních produktů a malware nebyl detekován. Bashware tak může potenciálně ovlivnit libovolný z 400 milionů počítačů, které v současné době pracují se systémem Windows 10.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama