amd-radeon-rx-vega-56-ma-dnes-zamirit-do-prodeje-na-trhu-ji-ale-asi-uvidime-nejdriv-v-rijnu
Novinka AMD Radeon RX Vega 56 má dnes zamířit do prodeje. Na trhu ji ale asi uvidíme nejdřív v říjnu

AMD Radeon RX Vega 56 má dnes zamířit do prodeje. Na trhu ji ale asi uvidíme nejdřív v říjnu

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

28. 8. 2017 16:30 18

Právě dnes by měla zamířit do prodeje další z rodiny grafických karet mikroarchitektury Vega od společnosti AMD.

Reklama

Tato grafická karta by tak měla doplnit výkonnější modely Vega 64 s vodním a vzduchovým chladičem. Nabídnout přitom má, jak už název napovídá, menší počet výpočetních jednotek a to konkrétně 56, což znamená přeneseně "pouze" 3 584 stream procesorů. Nižší budou také takty GPU, které mají v základu dosáhnout na 1156 MHz a s boost na 1471 MHz. Logicky bude také o něco nižší TDP. Přesněji je dimenzováno na 250 wattů.

AMD Radeon RX Vega 56 má dnes zamířit do prodeje. Na trhu ji ale asi uvidíme nejdřív v říjnu
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako oba modely Vega 64 se i novinka dočká 8 GB pamětí HBM2, ale na nižším taktu. Celkově bychom tak za částku cca o 100 dolarů nižší měli dostat 10,5 TFLOPS výkonu. Ale vraťme se ke slibované dostupnost 28. srpna. Podobně jako u modelů Radeon 64 bude s největší pravděpodobností i ten slabší trpět nedostatkem vyrobených kusů navzdory prohlášením AMD, že distribuce karet bude bezproblémová.

Ačkoliv jsou modely Vega 64 na trhu už dva týdny, v našich obchodech prakticky nelze pořídit ani referenční provedení, nebo alespoň ne za doporučenou cenu. Dostupnost je v současnosti u většiny obchodů odložena minimálně do října. Podobné zpoždění proto můžeme očekávat i u modelu Vega 56, který bude využívat stejné paměti  a vycházet ze stejného GPU a o který bude podle předběžných odhadů ještě větší zájem, díky nižšímu TDP a ceně. Ta by se u nás mohla vyšplhat zhruba přes 13 000 Kč, ačkoliv doporučená cena je 399 dolarů. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama