budoucnost-amd-ddr2-a-novy-socket-m2
Novinka Budoucnost AMD: DDR2 a nový Socket M2

Budoucnost AMD: DDR2 a nový Socket M2

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

23. 7. 2005 00:00 6

Server Anandtech zveřejnil nový roadmap procesorů AMD. Na polovinu příštího roku se chystá vypuštění revize F Athlonu 64, pojmenované Orleans a také nové X2 s označeném Windsor. Oba nové procesory budou používat patici Socket M2 a budou mít integrovaný řadič pro paměti typu DDR2 pro paměti do rychlosti 667MHz. Sempron se dočká nové revize jádra Palermo a bude migrovat na Socket 939.

Reklama

Socket M2 vychází ze Socketu 940, používaného ve víceprocesorových systémech. Procesory Opteron však není radno instalovat do M2, ani procesory určené pro M2 nejsou kompatibilní se sc940.

Desktop

Budoucnost AMD: DDR2 a nový Socket M2
i Zdroj: PCTuning.cz

Z této tabulky je patrné, že Athlon 64 FX-59, top-end dělo do nejvýkonnějších herních sestav, zůstává jednojádrové a je stále věrno Socketu 939, bude tedy používat DDR1 paměti.

Budoucnost AMD: DDR2 a nový Socket M2
i Zdroj: PCTuning.cz

Jádro Palermo revize Ex se bude dodávat ve verzích jak pro Socket 754, který po Socketu A zaujme místo low-endové odcházející patice, tak pro Socket 939, který zaujme nižší střední třídu (Sempron), část dvoujádrového byznysu a high-end v podobě FX-59. Objevují se také neověřené klepy o low-endovém procesoru pro Socket M2 s kódovým označením Manilla, který narozdíl od vyšších modelů nebude podporovat virtualizaci (schopnost provozovat dva OS naráz) a speciální bezpečnostní prvky. Mimo jiné se spekuluje také o tom, že Sempron pro Socket 939 již nějakou tu dobu existuje, ale dodává se pouze výrobcům počítačů.

Mobilní počítače

Budoucnost AMD: DDR2 a nový Socket M2
i Zdroj: PCTuning.cz

Socket 754 může být na poli desktopů odsunut do ústraní, co se ale týče notebookových procesorů, zde má sc754 naprostou nadvládu (samozřejmě nepočítáme-li mobilní řešení od Intelu). Již brzy bychom se měli dočkat nového 90nm jádra Albany pro mobilní Sempron a výše taktované verze jádra Newark s ratingem 4000+.
Časem mají i mobilní platformy prodělat obměnu, a to na Socket S1 v případě lehčích, přenosných laptopů, v DTR noteboocích se uplatní Socket M2. Obě varianty budou používat dual-channel DDR2 paměti.

Budoucnost AMD: DDR2 a nový Socket M2
i Zdroj: PCTuning.cz

Mobilní Turion 64 zatím používá patici sc754. V polovině roku 2006 má však přesídlit na Socket S1 a nabýt druhé jádro. Tyto procesory budou mít kódové označení Taylor a budou konkurovat dvoujádrovému Yonahu od Intelu. Pro doplnění, modely s písmenem L ("lehčí") v názvu jsou více mobilní nežli modely s písmenem T ("těžší").

Budoucnost AMD: DDR2 a nový Socket M2
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco Dublin a Sonora byly deriváty z jader Newcastle a Paris, nově příchozí Roma je založeno na 90nm jádře Palermo. To kromě několika malých vylepšení ovládá také instrukční sadu SSE3.

Servery

Budoucnost AMD: DDR2 a nový Socket M2
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory Opteron řady 1xx se přesouvají na Socket 939. Opteron 154 je, jak vidíte, vlastně převlečený FX-57; cena těchto dvou CPU by měla být podobná. Podobně Opteron 152 bude stát přibližně stejně jako jeho starší dvojče, FX-55. Označení HE znamená "High Efficiency". Oproti standardním modelům, které mají TDP 95W, TDP verzí HE je pouze 55W. Tato vychytávka je však samozřejmě za příplatek.
V budoucnu Opterony přejdou na zbrusu nový Socket F s 1207 piny. Spekuluje se o použití pamětí typu FB-DIMM (Fully Buffered DIMM), jelikož vytvořit ECC Registered DDR2 je problematické.

Osobně za cennou informaci považuji to, že AMD přejde na paměti DDR2. Doteď se spekulovalo, že AMD DDR2 vynechá a počká si až na DDR3. Pokud AMD zoptimalizuje procesory pro běh s DDR2, nárůst výkonu by mohl být dobře znát. Zatím totiž CPU od AMD dokážou těžit z nízkých latencí, které nabízejí paměti DDR1.

Zdroj: AnandTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama