u-rady-levnych-smartphonu-s-androidem-byl-nalezen-sledovaci-software-ktery-sdili-vase-zpravy
Novinka U řady levných smartphonů s Androidem byl nalezen sledovací software, který sdílí vaše zprávy

U řady levných smartphonů s Androidem byl nalezen sledovací software, který sdílí vaše zprávy

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

16. 11. 2016 14:00 3

Sledovací software, za nímž prý stojí čínská společnost Shanghai Adups Technology Company, byl nyní nalezen u mnoha chytrých telefonů s operačním systémem Android. 

Reklama

Tento software se zaměřuje zejména na sledování aktivity uživatele. Je totiž údajně schopen zaznamenávat, komu jste volali, vaši polohu, či odesílat znění vašich textových zpráv a seznam kontaktů na čínské servery a to každých 72 hodin. Není jasné, zda je sběr dat cílen pro sledování či pro reklamní účely, nicméně software se měl objevit už na 120 000 zařízeních značky Blu Products.

U řady levných smartphonů s Androidem byl nalezen sledovací software, který sdílí vaše zprávy
i Zdroj: PCTuning.cz

Software odhalila výzkumná společnost Kryptowire, která poskytuje zabezpčovací řešení a nástroje pro mobilní zařízení, ale provádí i bezpečnostní analýzy. Firma Blu Products na celou věc reaguje se slovy, že software byl z telefonů odstraněn a Shanghai Adups prohlašuje, že veškerá data získaná z postižených telefonů byla zničena. 

Software firmy Adups, který má údajně sloužit ke sledování, měl být údajně dodán celkem do 700 milionů přístrojů a zejména těch cenově dostupných s operačním systémem Android. Adups údajně spolupracovalo také se značkami jako je Huawei a ZTE, které se zatím k problému nevyjádřily. 

EDIT: Huawei se již ke vzniklému problému vyjádřil se slovy, že bere ochranu a bezpečnost dat svých zákazníku velice vážně a hodlá zajistit, aby žádný ze zákazníků nebyl ohrožen. Dodává také to, že společnost Shanghai Adups Technology Company není na seznamu schválených dodavatelů značky Huawei a Huawei s ní nemá žádné obchodní styky, a tudíž by se na telefonech této značky žádný její software neměl objevit. 

Zdroj: NextPowerUp

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama