nvidia-udajne-nechce-uvadet-na-trh-mobilni-verze-pascalu-misto-toho-nabidne-desktopove-verze-s-nizsimi-takty
Novinka Nvidia údajně nechce uvádět na trh mobilní verze Pascalu. Místo toho nabídne desktopové verze s nižšími takty

Nvidia údajně nechce uvádět na trh mobilní verze Pascalu. Místo toho nabídne desktopové verze s nižšími takty

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

18. 7. 2016 13:00 23

Pokud netrpělivě čekáte na nástup mobilních verzí grafických karet z rodiny Pascal, nebo alespoň nejvyšší modelů GeForce GTX 1080M a GTX 1070M, možná čekáte marně. Nvidia totiž prý místo toho nasadí do notebooků mírně "osekané" desktopové grafiky. 

Reklama

Mobilní grafické čipy jsou sice velice často značeny podobně jako jejich desktopové ekvivalenty, co do výkonu a parametrů se však od sebe velice liší. Highendové čipy sice nabídnou dostatek výkonu pro hraní předních titulů, ale nikdy nedosáhnou na snímkové frekvence a vyšší rozlišení než jejich desktopové kolegyně. Důvodem je samozřejmě energetická účinnost, spotřeba a potažmo i produkované teplo. O poznání jinak by na tom měly být letošní mobilní čipy z rodiny Pascal od firmy Nvidia.

Nvidia údajně nechce uvádět na trh mobilní verze Pascalu. Místo toho nabídne desktopové verze s nižšími takty
i Zdroj: PCTuning.cz

Nvidia totiž prý nehodlá mobilní čipy architektury Pascal vůbec nabídnout v podobě jako doposud. Pascal je totiž architektura s poměrně zásadně vylepšenou energetickou účinnosti, díky níž si třeba model GTX 1080 může dovolit pouze jediný přídavný napájecí konektor. Právě proto údajně Nvidia  zvolí cestu využití grafických čipů s desktopu s plnými klíčovými parametry, jako je počet výpočetních jednotek a shaderů. Aby byla snížena pracovní teplota a náročnost na chlazení a zároveň omezena spotřeba, Nvidia má u těchto čipů pouze zmírnit takty a snížit pracovní napětí. 

To je celkem příznivá zpráva pro všechny hráče, kteří mají v hledáčku právě budoucí notebooky s čipy Pascal. Budeme se však nejspíše muset smířit s tím, že výrobci budou nuceni zvolit ještě výkonnější chlazení, které bude nejspíše vykoupeno mírně většími rozměry a možná i hlučností. 

Zdroj: NextPowerUp

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama