odemceni-iphonu-islamskeho-radikala-stalo-fbi-pres-31-milionu-korun
Apple Novinka Odemčení iPhonu islámského radikála stálo FBI přes 31 milionů korun

Odemčení iPhonu islámského radikála stálo FBI přes 31 milionů korun

Mirek Kočí

Mirek Kočí

23. 4. 2016 15:00 5

Za odemčení iPhonu teroristy Syeda Farooka ze San Bernardina zaplatila americká FBI více než 1,3 milionu dolarů, tedy v přepočtu přes 31 milionů korun. Na akci Aspen Security Forum to uvedl šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování James Comey.

Reklama

Že se vyšetřovatelé dokázali dostat k telefonu iPhone 5c, který používal Syed Farook, jeden ze střelců ze San Berbardina, to bylo oznámeno již před měsícem. Ani dnes však není jasné, jak přesně se podařilo FBI do uzamčeného iPhonu dostat a jaká společnost jí s odblokováním telefonu pomohla. Spekuluje se však, že onou firmou je Cellebrite se sídlem v Izraeli.

Prolomení zabezpečení iPhonu 5c nicméně vyšetřovatelům příliš nepomohlo, nebyla v něm totiž žádná data, díky nimž by se vyšetřování posunulo nějak dopředu. FBI se snažila přístup do smartphonu získat asistencí společnosti Apple, kterou zažalovala a žádala od ní vytvoření softwaru umožňujícího efektivní elektronické testování možných hesel. Výrobce však její požadavek odmítnul. Nakonec den před prvním soudním jednáním FBI požádala o jeho zrušení.

Zdroj: MacRumors

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama