v-poctu-domen-na-obyvatele-je-cesko-v-evrope-je-devate
Novinka V počtu domén na obyvatele je Česko v Evropě je deváté

V počtu domén na obyvatele je Česko v Evropě je deváté

Mirek Kočí

Mirek Kočí

2. 4. 2016 13:00

Podle sdružení CZ.NIC je Česká republika v počtu registrovaných internetových domén v přepočtu na obyvatele na devátém místě v Evropě. Zatímco v ČR připadá na 100 lidí 11,6 domény, v prvním Nizozemsku je to 33 domén, v druhém Dánsku 23,5 domény a v Německu 20 domén.

Reklama

„V poměru HDP k počtu domén je Česká republika na úctyhodném pátém místě v Evropě. V tomto parametru nás předběhlo pouze Nizozemsko, Dánsko, Německo a Velká Británie. Česká republika se tak parametry své národní domény řadí spíše k západoevropským zemím," uvedl výkonný ředitel sdružení Ondřej Filip.

Loni vzrostl počet registrací domén s koncovkou .cz o pět procent na 1,23 milionu. To Česko v absolutním pořadí řadí na 12. místo v Evropě. Zajímavé na tomto umístění je jistě i fakt, že jsme přeskočili lidnatější státy jako jsou Rumunsko, Portugalsko a Řecko, nebo naopak technologicky velice vyspělé Finsko.

Jednoznakové a dvouznakové domény s koncovkou .cz jsou vyčerpány a tříznakové domény jsou obsazeny z 36 procent. Celkem čtyři registrované domény obsahují maximální počet 63 znaků, tvrdí zpráva.

„Největší zájem o domény s koncovkou .cz byl mezi roky 2007 a 2012. V té době jsme měsíčně zaregistrovali přibližně 10.000 domén. Vliv na tento fakt mělo spuštění našeho vlastního registračního systému FRED a s ním spojené významné snížení velkoobchodní ceny," uvedl již dříve Filip.

Pro firemní stránky je využíváno 44 procent domén, pro internetový obchod sedm procent a šest procent tvoří weby institucí. Více než 314 000 domén mělo web v novějším protokolu IPv6.

 V počtu domén na obyvatele je Česko v Evropě je deváté
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj Mediamania

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama