self-tyc-se-objevila-uz-v-ceskem-filmu-z-roku-1969
Novinka Self tyč se objevila už v českém filmu z roku 1969

Self tyč se objevila už v českém filmu z roku 1969

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 3. 2016 09:00

Selfie teleskopickou tyč používají miliony lidí po celém světě. Jenže pro Čechy to není žádná novinka. Vynález se totiž objevil už v roce 1969 ve filmu Zabil jsem Einsteina, pánové režiséra Oldřícha Lipského.

Reklama

Iva Janžurová v jedné ze scén populární komedie rozloží tyčku složenou jako anténa, na jejímž konci zablýskne světlo a z rukojeti vyjede snímek jako z fotoaparátu Polaroid. Zdá se tedy, že předobraz v současnosti tak populární pomůcky pro focení autoportrétů vymysleli už tvůrci československého filmu.

Děj filmu Zabil jsem Einsteina, pánové, natočeného podle literární předlohy Josefa Nesvadby, se odehrává střídavě v Americe na přelomu druhého a třetího tisíciletí a v Praze roku 1911. Je založen na myšlence, zda a do jaké míry by předčasná smrt zakladatele moderní fyziky Alberta Einsteina ovlivnila vývoj života na naší planetě.

Kdy selfie tyč opravdu vznikla, není jasné. Už v osmdesátých letech s něčím podobným experimentoval inženýr společnosti Minolta Hiroši Ueda. Z jeho práce ovšem nic konkrétního nevzešlo, a patent na tyč nakonec podal v roce 2005 Kanaďan Wayne Fromm.

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama