amd-vyviji-standardizovany-externi-dok-pro-graficke-karty
Novinka AMD vyvíjí standardizovaný externí dok pro grafické karty

AMD vyvíjí standardizovaný externí dok pro grafické karty

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

1. 3. 2016 14:00 7

AMD údajně v současnosti pracuje na standardizovaném řešení pro externí připojení desktopových grafických karet k notebookům.

Reklama

Toto řešení není úplnou novinkou a někteří výrobci jako je třeba Razer už s ním přišli, nicméně nejednalo se o standard, který by fungoval v každém prostředí. Důvodem přidání doku s desktopovou grafickou kartou je to, že notebooky často svým grafickým výkonem nestačí na hraní předních titulů či náročnější práci, což může uživatel v domácím řešit právě dokem. 

AMD se proto snaží navrhnout standard pro tyto doky, u něhož se snaží vyřešit dodatečné chlazení. Toto externí grafické řešení by mělo být univerzální a nemělo by být vázáno na hardware samotného výrobce. Mělo by se tedy jednat o otevřenou specifikaci, z níž by případně vycházeli výrobci notebooků se svými produkty. AMD se také snaží navrhnout softwarový ekosystém, který by měl zajistit možnost univerzálního připojení typu plug-and-play využívajícího standardní konektory, kabely a ovladače. To samozřejmě znamená i zajištění podpory pro běžně užívané operační systémy. 

AMD vyvíjí standardizovaný externí dok pro grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafický dok Razer Core s grafikou Radoen R9 Nano

Přeneseně to znamená, že grafická karta umístěná do tohoto externího doku by měla  být schopná komunikovat s jakýmkoliv notebookem s vysokorychlostním rozhraním jako je třeba Thunderbolt. Díky tomu bychom měli i na ultra tenkých noteboocích s výkonným procesorem rozchodit přední herní tituly. Dok by však neměl být použitelný pouze v kombinaci s notebookem, ale třeba také s mini počítači formátu SFF nebo NUC. Kromě již zmíněného doku Razer Core, najdeme v současnosti na trhu ještě třeba Graphics Amplifier značky Alienware, nebo Gaming Dock od MSI. Zda bude nový standard od AMD inspirací pro další výrobce, zatím nelze předvídat. 

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama