huawei-mate-8-ma-obri-displej-i-vykon-boduje-take-cenou
Novinka Huawei Mate 8 má obří displej i výkon. Boduje také cenou

Huawei Mate 8 má obří displej i výkon. Boduje také cenou

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 1. 2016 21:00 1

Huawei představil na konferenci CES v Las Vegas nástupce populárního šestipalcového phabletu Mate 7. Nový model má prémiový design, vysoký výkon a vylepšenou výbavu. Na českém trhu bude telefon dostupný ve druhé polovině prvního čtvrtletí za předpokládanou maloobchodní cenu 15 590 Kč.

Reklama

Huawei Mate 7 byl jedním z nejpovedenějších phabletů, tedy kříženců smartphonů a tabletů. Do této kategorie spadá i nástupce Mate 8, a to díky obřímu šestipalcovému displeji. Ten je opět typu IPS a má stále rozlišení Full HD (1 920 × 1 080 px), což je i dnes plně dostačující.

Pohonným ústrojím je sada Kirin 950, vyráběná 16nm FinFET procesem. Podobně jako čipy Qualcomm nebo Exynos je čipset postaven na architektuře big.LITTLE. Výkonné 2,3GHz čtyřjádro Cortex-A72 tak doplňuje úspornější 1,8 GHz procesor Cortex-A53. Součástí je i grafická jednotka Mali-T880, 3 GB RAM a 32GB úložiště, které lze rozšířit paměťovkami (až o 128 GB).

Telefon běží na operačním systému Android 6.0 Marshmallow s nadstavbou EMUI 4.0, která přináší řadu nových funkcí, jako například integrovanou automatickou defragmentaci, jež průběžně optimalizuje výkon zařízení. Užitečný je rovněž režim „split-screen“, který umožňuje pokročilý multitasking, kdy se na jednom displeji zobrazují dvě spuštěné aplikace.

Hlavní fotoaparát si u modelu Mate 8 polepšil z 13 na 16 megapixelů. Snímač Sony IMX298 má světelnost f/2.0 a disponuje tříosou optickou stabilizací. Přední snímač má rozlišení osm megapixelů. Předchůdce si musel vystačit s pětimegapixelovou přední kamerkou.

Mate 8 je rovněž vybaven novou generací zabezpečení pomocí otisku prstů s vylepšenou bezpečnostní technologií. Pro větší bezpečnost uživatelů má srovnávací mechanizmus tři úrovně zabezpečení. Nově vyrobený senzor také zvyšuje rychlost odemknutí o 100 %.

Díky baterii o kapacitě 4000 mAh má phablet vydržet na jedno nabití až dva dny intenzivního užívání. Technologie rychlého nabíjení potom umožní dobít baterii za 30 minut tak, aby telefon zvládl jednodenní zátěž.  Výrobce vyzdvihuje také funkci Super Hands-free 3.0, díky které by měly být konferenční hovory snadnou záležitostí.

Nový mikrofon dokáže sbírat zvuk ve vysoké kvalitě až v okruhu 120° od něj a do vzdálenosti 3 metrů. Hovoru se tak může účastnit více lidí. Navíc jsou na těle hned tři mikrofony a telefon automaticky detekuje, z jaké strany zvuk přichází.

Zbývá doplnit, že telefonu ve výbavě nechybí ani navigační standardy GPS, Beidou a GLONASS. Dále je tu i WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 či podpora NFC, LTE a funkce dualSIM.

Huawei Mate 8 bude dostupný během prvního čtvrtletí v bílé, stříbrné a hnědé variantě. Tento trojlístek pak doplní ještě odstín zlaté šampaňské. Na českém trhu se přerostlý smartphone objeví za 15 590 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama