samsung-kraluje-smartphonum-svetovou-trojkou-je-huawei
Apple Novinka Samsung kraluje smartphonům, světovou trojkou je Huawei

Samsung kraluje smartphonům, světovou trojkou je Huawei

Mirek Kočí

Mirek Kočí

22. 11. 2015 21:30 3

Stálá poptávka po dostupných chytrých telefonech na rozvíjejících se trzích byla podle analytiků společnosti Gartner hlavním faktorem, který pomohl růstu prodeje chytrých telefonů ve třetím čtvrtletí roku 2015. Koncovým uživatelům bylo celosvětově prodáno 353 milionů zařízení, což představuje meziroční nárůst o 15,5 %.

Reklama

„Nabídka cenově dostupných chytrých telefonů na rozvíjejících se trzích vedla k tomu, že tamní zákazníci vyměnili své klasické mobilní telefony, které jsou dnes jen o málo levnější, rychleji“ vysvětluje vedoucí výzkumu společnost Gartner Anshul Gupta.

„Prodeje chytrých telefonů na rozvíjejících se trzích dosáhly ve třetím čtvrtletí 259,7 milionů kusů – to je nárůst o 18,4 procenta ve srovnání se stejným čtvrtletím roku 2014. Prodeje na vyspělých trzích oproti tomu ve stejném období rostly jen o 8,2 procenta.“

Ve třetím čtvrtletí letošního roku Samsung uvedl nové špičkové modely – pouhé čtyři měsíce po předchozí vlně novinek ve snaze oživit zpomalující se poptávku po zařízeních nejvyšší kategorie a lépe konkurovat modelům iPhone s větší obrazovkou.

Apple nadále vládl prémiovému segmentu chytrých telefonů s modely iPhone 6 a 6 Plus prakticky celé třetí čtvrtletí a své prodeje dále posílil poslední týden v září uvedením modelů 6s a 6s Plus po celém světě včetně Číny.

Dařilo se také značce Huawei, která pokračovala v růstu díky prodejům na domácím trhu i trzích zahraničních, zejména v Evropě. Světovou čtyřkou ve třetím čtvrtletí bylo Lenovo. Do první pětky výrobců smartphonů se vešlo i Xiaomi.

Celosvětový prodej chytrých telefonů koncovým zákazníkům podle výrobce 3. čtvrtletí (tisíce kusů):

Zdroj: GartnerTZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama